A VIII-a Conferinţă a asociţiilor, fundaţiilor şi grupurilor de prietenie româno-cubaneze

Petre Ignat

Sîmbăta, 29 octombrie, a avut loc a VIII-a Conferinţă a asociaţiilor, fundaţiilor şi grupurilor de prietenie româno-cubaneze de prietenie romîno-cubaneze. Evenimentul s-a desfăşuratî la Centrul de conferinţe a Universităţii Valahia din municipiul Târgovişte, capitala judeţului Dâmboviţa.

Au participat membrii delegaţi ai asociaţiilor: Asociaţia de prietenie româno-cubaneze “Jose Marti” din Târgovişte, organizatoarea Conferinţei; Asociaţia “Che Guevara”, din Bucureşti; Asociaţia de prietenie româno-cubaneze “Moncada” din oraşul Bechet, jud Dolj; Asociaţia de prietenie româno-cubaneze”Bucovina” din oraşul Câmpulung Moldovenesc,jud.Suceava; Asociaţia de prietenie româno-cubaneze”Vrâncioaia” din oraşul Fălticeni, jud.Vrancea; Asociaţia “Tricolorul” din municipiul Râmnicu Vâlcea, jud.Vâlcea; Fundaţiile “Avangarda” şi „Munca” din Bucureşti; Grupul de prietenie cu Cuba de pe lângă Partidul Alianţa Socialistă şi Grupul de prietenie cu Cuba „Fidel Castro” de pe lângă Partidul Comuniştilor(nepecerişti).

Evenimentul a reprezentat un prilej de cunoastere reciprocă a militanţilor progresişti din România şi Cuba, a contribuit la popularizarea rezultatelor obţinute de eroicul popor cubanez în construirea societăţii socialiste şi în lupta lor contra forţelor imperialismului SUA, care nu privesc şi nu au cum să privească cu ochi buni succesele unui popor care şi-a cucerit libertatea, si nu oriunde ci chiar in coasta celui mai mare imperiu al lumii.                    O

O atenţie deosebită s-a acordat discursului  Excelentei Sale ambasadorul Cubei socialiste în România, Marta Caridad Fajardo Palet. La începutul cuvântării sale aceasta a spus:” Cuba este un exemplu de popor unit şi conştient, care demonstrează că se poate rezista şi învinge chiar în împrejurările cele mai grele, Cuba este un punc te referinţă pentru o lume mai solidară şi mai dreaptă”. În continuare aceasta a prezentat situaţia economică şi socială din Cuba, despre efectele produse de Blocada economică instituită de SUA împotriva ţării sale de aproape 50 de ani. Astfel:”Daunele economice directe provocate poporului cubanez de aplicarea blocadei economice, comerciale şi financiare a SUA până în decembrie 2010, la preţurile curente, depăşeşte 104 miliarde dolari. Dacă s-ar avea în vedere deprecierea dolarului faţă de valoarea aurului pe piaţa financiară internaţională ….daunele provocate economiei cubaneze ar depăşi 975 miliarde dolari”..”Blocada continuă să fie o politică absurdă, ilegală şi moralmente nesustenabilă, care nu şi-a atins, şi nici nu-şi va atinge scopul de a supune hotărârea poporului cubanez de a-şi menţine suveranitatea, independenţa şi dreptul la libera determinare, dar generează lipsuri şi suferinţe populaţiei, limitează şi întârzie dezvoltarea ţării şi dăuneză serios economiei insulei. Este principalul obstacol în calea dezvoltării economico-sociale a Cubei”….”Pentru a 20-a oară consecuriv, marţi 25 octombrie 2011, Cuba a prezentat spre dezbatere Adunării Generale a Adunării Generale a ONU, proiectul de rezoluţie intitulat: Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale şi financiare impusă Cubei de Statele Unite ale Americii”… 186 de state membre au votat în favoarea acestei rezoluţii, ceea ce constitue o dovadă de netăgăduit că bătălia pentru ridicarea blocadei se bucură de recunoaşterea şi sprijinul imensei majorităţi a comunităţii internaţionale”.

O atenţie deosebită a fost dată, în intervenţia sa, şi cauzei eliberării celor cinci eroi antiterorişti cubanezi încarceraţi pe nedrept în SUA. Referitor la acest subiecta d-na ambasador a spus:”Sprijinul şi lupta pentru cauza celor Cinci Eroi cubanezi deţinuţi în Statele Unite s-au intensificat la nivel mondial. S-au obţinut moţiuni de condamnare a cazului în căteva parlamente naţionale sau grupuri parlamentare, s-au realizat strângeri de semnături şi trimiteri de scrisori de protest Preşedintelui SUA, Barak Obama, inclusiv din România”.

A mai amintit că ţara sa va susţine şi în continuare lupta pentru eliberarea celor cinci patrioţi cubanezi deţinuţi abuziv în SUA sub falsa acuzaţie de “terorism”, o acuzaţie care sună cu atât mai fals cu cât vine din partea imperiului care a susţinut timp de DECENII o permanentă campanie teroristă împotriva Cubei Libere, care timp de decenii a fost cel mai mare SPONSOR al terorismului în zonă iar acum merge pe linia acoperirii unor terorişti notorii ca Luis Posada Carriles şi Orlando Bosch, autorii atentatului din 1976 împotriva unui avion cubanez de pasageri soldat cu moartea a 73 de oameni.

Excelenţa sa a demascat de asemenea pe cei care acuză ţara sa de încălcarea drepturilor omului şi chiar- culmea neruşinării imperialiste- de rasism, arătând că ţara sa a interzis discriminarea rasială înainte ca America să apuce să facă asta la ea acasă, iar raportul prezentat recent de Cuba la ONU a atras admiraţia tuturor celor cu adevarat preocupaţi de situaţia drepturilor omului. Cât priveşte nivelul de trai din tara sa, ea a amintit că însăşi UNICEF, o organizaţie despre care e imposibil să spui că ar fi manipulată de comunişti, a recunoscut că în domenii precum combaterea mortalităţii infantile s-au făcut progrese extraordinare în cei peste 50 de ani de la răsturnarea regimului pro-american al lui Batista. Astfel dacă în 1959 mortalitatea infantilă în Cuba era

de 60 la mie, în prezent ea a scăzut la numai 4,3 la mie, ceea ce reprezintă MAI PUŢIN decât în însăşi “citadela” drepturilor omului, SUA, unde ea se situeaza la 6 la mie. Cât priveşte o ţară latino-americană ca Haiti, executant fidel al dispoziţiilor americane, mortalitatea sa infantilă este cea mai mare din întreaga regiune, plasând-o la acelaşi nivel cu Cuba din anul 1959- 60 la mie. Iată ce înseamnă sa fii aliatul docil al celei mai “democratice” ţări din lume- înseamnă mizerie şi subnutriţie, înseamnă reducerea ţării la statutul de colonie, statut în care şi Cuba s-a aflat cândva, dar din care s-a eliberat acum peste 50 de ani sub conducerea marilor revoluţionari marxisti Fidel Castro şi Ernesto Che Guevara. Iata unde vor să aducă propovădutorii “democraţiei” şi “drepturilor omului” Cuba, la sinistra “libertate” a mizeriei şi înfometării de pe vremea lui Batista sau din Haiti-ul contemporan.

Excelenta sa a subliniat de asemenea orientarea internaţionalistă a noii Cube revoluţionare, jutorarea ţărilor sărace, îndeosebi în domeniul ocrotirii sănătaţii. În colaborare cu Venezueala bolivariană Cuba a contribuit astfel la redarea vederii unui numar de nu mai puţin de 3,6 milioane de oameni, afectaţi de orbire ireversibilă, dar prea saraci pentru a-şi putea permite un tratament eficient în acest sens precum şi alţi peste 3 milioane de alfabetizaţi în ţările cele mai sarace. Acest gest cu adevarat emoţionant dezvăluie limpede caracterul profund umanist al ideologiei socialiste, care a reuşit să schimbe în bine faţa Cubei şi care se străduieşte să schimbe în bine vieţile oamenilor din întreaga lume.

În încheierea cuvântării sale excelenţa sa Marta Caridad Fajardo Palet a muţumit participanţilor pentru gesturile de solidaritate cu poporul cubanez, manifestate de participanţii la conferinţă şi a asigurat că Cuba va acţiona şi în continuare pentru un viitor mai bun şi că îşi va promova şi apara principiile.

Apoi tov Ion Hotânceanu, preşedintele Asociaţiei de prietenie româno-cubaneze “Jose Marti”, gazda Conferinţei, a prezentat un scurt raport despre activităţile şi acţiunile asociaţiilor, fundaţiilor, şi grupurilor de prietenie prezente. Astfel acesta a menţionat câteva din activităţile desfăşurate de la Conferinţa anterioară, cea din anul 2009. Astfel au fost marcate importante date istorice cubaneze ca naşterea şi moarte eroului naţional cubanez Jose Marti; aniversarea Comandantului Şef, Fidel Castri; naşterea şi moartea Comandantului Ernesto Che Guevara; Ziua Culturii Naţionale Cubaneze, s-au organizat adunări şi conferinţe dedicate „Cazului celor cinci eroi Cubanezi” şi Embargoului împotriva Cubei şi altele.

De asemenea a prezentat o informare asupra activităţii desfăşurate de Asociaţia Che Guevara, doamna Emilia Goldhagen – Preşedintele executiv al acestia.

Au mai luat cuvîntul si alţi participanţi la Conferinţă. În mare majoritate şi-au exprimat solidaritatea cu eroicul popor cubanez şi dorinţa de a contribui după puteri la întărirea relaţiilor de prietenie dintre popoarele român şi cubanez.

Conferinţa s-a incheiat prin adoptarea unei rezoluţii, prezentată de tovarăşul Petre Ignatencu- Preşedinte fondator al  Asociaţiei „Che Guevara” şi printr-un program cultural artistic diversificat: teatru, poezie si muzica.

adaugă un comentariu

*