Argumente

gerardo2007

VOR ASCULTA S.U.A ARGUMENTELE ANTITERORISTULUI CUBANEZ?

Miscarea internatională de solidaritate cu cauza celor cinci antiteroriști cubanezi încarcerati în Statele Unite urmăreste cu atentie cursul apelului de Habeas corpus al lui Gerardo Hernandez, unul dintre prizonieri.

Hernandez, condamnat la dublă închisoare pe viată plus 15 ani si izolat într-un penitenciar de maximă securitate din Victorville, California, s-a aflat la 16 august într-un tribunal din Miami si în fata judecătoarei Joan Lenard, aceeati care i-a condamnat pe toti în anul 2001, ca să prezinte o replică de 65 de pagini în care se includ noi argumente ale acestui recurs.
Replica este pasul care a urmat răspunsului dat de guvernul american, când în octombrie 2010 Apărarea a prezentat curtii din Miami memorandumul de apel.

Acum, între documente aduse de reprezentanta legală sunt trei anexe cu o declaratie sub jurământ a avocatului Paul McKenna, în care acesta admite că au fost erori în apărarea lui Gerardo.

De asemenea în alte două texte sunt consemnate numeroase dovezi ale plății de un sfert de milion de dolari făcute ziarittilor din mediile de presă de la Miami, instruiti să stigmatizeze pe acuzati si să obtină dinainte o sentintă de culpabilitate.
Cursul normal al cazului lui Hernandez Nordelo s-a încheiat deja din punct de vedere juridic, dar s-a făcut apel la acest procedeu extraordinar, ocazie care se acordă o singură dată când se epuizează fără succes toare recursurile legale.

Habeas Corpus este solicitat de un acuzat tocmai atunci când consideră că i-au fost violate drepturile fundamentale, consfintite de Constitutia tării, pentru care apelează la un tribunal pentru a i se revizui sentința.
În aprilie Procuroarea Caroline Heck Miller, actionând în numele guvernului Statelor Unite, a solicitat ribunalului din Miami să respingă demersul legal care l-ar favoriza pe antiteroristul cubanez.
Pentru aceasta, la începutul lunii august Adunarea Natională a Puterii Populare a luat o decizie de urgentă în favoarea prizonierului, pentru că în zilele următoare vor fi trase consluziile la Habeas corpus.
Totuși, ca în dătile anterioare, i-au fost puse în cale obstacole, pe lângă situatia lui extremă.

De exemplu, i-a fost îngreunată comunicarea cu avocatii săi si cu funcționarii consulari cubanezi si i s-a restrâns si împiedicat accesul la corespondență, inclusiv la cea cu caracter legal legată de caz, se semnalează în decizia deputatilor.
Așa că Parlamentul cubanez a cerut să se pună capăt imediat acestei situații injuste și ilegale și a cerut solidarizarea tuturor persoanelor oneste, în special cu Gerardo Hernandez care în 2009 nu a beneficiat nici de reducerea sentinței cum s-a întâmplat cu Ramon Labaniño, Antonio Guerrero si Fernando Gonzalez.
La această sumă de arbitrarietăti se adaugă si refuzul în toti acesti ani de a-i fi permisă vizita sotiei sale Adriana Perez.
”Suntem foarte preocupati pentru că acest om, care este deja de 13 ani în închisoare ca si cei patru frati, iar acum se încăpătânează să-l împiedice ca argumentele lui să fie ascultate”, afirmă pentru Prensa Latina, Graciela Ramirez, coorodnatoarea Comitetului International pentru Eliberarea Celor Cinci.
Pentru prietenii din lume este crucial, a avertizat Ramirez, să intensifice actiunile de solidaritate care au început deja să fie puse în practică prin trimiterea de scrisori, mesaje electronice si convorbiri telefonice la Casa Albă.
De asemenea au fost convocate pichete în fata ambasadelor americane din diverse tări, pentru a cere să se respecte dreptul lui Gerardo la Habeas corpus si să-i fie ascultate argumentele în lumina noilor probe.

CARE ESTE TEAMA?
Petitia de Habeas corpus a lui Hernandez Nordelo se bazează pe două chestiuni fundamentale: prevaricațiunea, pentru că este dovedit cu documente că Washington a plătit ziaritti de la Miami să le aducă prejudicii Celor Cinci, cum sunt cunoscuti acesti luptători la nivel modnial.
si pe de altă parte absoluta sa nevinovăte în doborârea celor două avionete apartinând organizatiei teroriste cu sediul la Miami, Florida, ”Hermanos al Rescate”, la 24 februarie 1996. Pentru acest incident a fost condamnat Gerardo la una din cele două închisori pe viată care apasă asupra lui.
Unul dintre elementele pe care le prevede acest recurs este solicitarea făcută către guvernul Statelor Unite să arate imaginile din satelit ale radarelor, cu care s-ar verifica ceea ce sustine Havana: aceste avionete au fost doborâte în apele teritoriale cubaneze.
Prin urmare acțiunea a fost o ripostă în legitimă apărare a suveranitătii nationale. ”De ce se tem atunci Statele Unite, de ce au refuzat în toti acesti ani să arate aceste imagini?”, întreabă coorodnatoarea Comitetului de solidaritate.
Acum un deceniu, la 25 mai 2001, Casa Albă a admis că nu avea dovezi pentru a sustine acuzatia de conspirație pentru comiterea de asasinat contra lui Gerardo si a cerut să-i fie retrasă.
Concluzia a fost consemnată într-un document oficial al guvernului intitulat Cerere de Urgență al unui Auto Inhibitoriu la Curtea de apel.
”În lumina acestor probe prezentate la proces, acesta constituie un obstacol de netrecut pentru Statele Unite în acest caz si probabil va rezulta un etec al acuzatiei la acest cap de acuzare”, se spune în text.

adaugă un comentariu

*