Blocada SUA asupra Cubei violează Dreptul Internațional

CAPITOLUL IV.

PREJUDICIILE ADUSE DE BLOCADĂ ALTOR SECTOARE  ALE ECONOMIEI CUBANEZE.

Industria zahărului a raportat prejudicii între aprilie 2010 și martie 2011 de 62 100 500 dolari.

Din cauza imposibilității de a importa  materiile necesare pentru funcționarea fabricilor de zahăr, zafra din 2010 și 2011 a fost afectată de  intrarea târzie în producție a 13 centrale, ceea ce a provocat pierderea a 168 100 tone de zahăr brut, tradus printr-o pierdere de 57 700 000 dolari.

Neavând acces la piața americană, Cuba este obligată să importe materialele de pe piețe îndepărtate cu o considerabilă creștere a prețului și întârzieri la sosirea produselor.

Industria turistică cubaneză a  avu serioase prejudicii provocate de blocadă, care ating 1,713 miliarde dolari. Luând ca referință studiile realizate de  companiile americane de turism, se estimează că industria turistică cubaneză nu a mai încasat venituri în anul 2010 de circa 1 668 milioane dolari din cauza interdicțiilor de călătorie în Cuba.

Grupul Impresarial Maritim și Nautic, Marlin,  dacă nu ar exista blocada, ar obține câștiguri de ordinul a 10 milioane dolari, dat fiind că dispune de circa 650 de dane de acostare care pot adăposti cu 75% circa 179 000 de ambarcațiuni – zi pe an, care ar aduce circa 5 milioane de dlari. La această sumă ar putea  să se adauge  serviciile de apă și electricitate, pază, combustibil, magazine, reparații de yahturi și altele.

Întreprinderea cubaneză HAVANATUR cu sediul în Canada este obligată să plătească 1,6 % mai mult decât ce plătesc alți turoperatori stabiliți în această țară pentru procesarea cărților de credit, ceea ce duce la pierderi de peste 1 milion de dolari. De asemenea, Grupul ITH, dedicat aprovizionării pentru turism, în perioada aprilie 2010 – martie 2011 a suferit pierderi de  26 700 000 dolari, din cauza diferenței de preț la mărfurile cumpărate din terțe țări,  datorită dobânzilor  excesivfe la creditele comerciale,  variațiile ratei de schimb și cumpărarea de devize și închiriere de transport.

Aeronautica Civilă a Cubei continuă să fie afectată de blocada Statelor Unite. Din mai 2010 – aprilie 2011, pierderile sunt estimate la 276 506 681 dolari, printre alte cauze  fiind uzul aeronavelor  mai puțin eficiente, cheltuieli adiționale  de închiriere de aeronave, suprapreț la combustibil, piese de schimb și alte componente, precum și  pasageri netransportați. În acest context, și ca rezultat al deciziei companiei Shell Spania de a  desface  relațiile contractuale, compania Cubana de Aviacion a fost obligată să înceapă cu un nou furnizor de combustibil pentru aeronavele  din străinătate, ceea ce a dus la pierderi pentru aerolinia cubaneză de circa 271 840 dolari.

În același timp, în anul 2010, Cubana de Aviacion a încercat să reia vânzările ”on-line”, ceea ce a devenit foarte greu din cauza imposibilității de a utiliza dolarul american în aceste tranzacții și reticența Băncilor de a opera cu alte monede, ceea ce s-a repercutat în detrimentul poziției aeroliniei pe piață.

Interdicția accesului pe piața americană pentru a achiziționa piese de schimb la camionaele utilizate la aprovizionarea cu combustibil la aeroporturile de la Havana și Varadero; pompe internaționale pentru gaze, combustibil de aviație; și părți și piese pentru aeronavele cubaneze, a ocazionat  cheltuieli de 5 007 000 dolari în anul 2010.

Dacă pentru cursele comerciale spre și dinspre Canada s-ar putea utiliza spațiul aerian al Statelor Unite, s-ar reduce timpul de zbor, poluarea mediului și din punct de vedere economic, Cubana de Aviacion ar face o semnificativă economie de peste 2 026 000 dolari.

În iunie 2010, întreprinderea Sky Chef cu sediul în Argentina, care presta servicii pentru Cubana de Aviacion din anul 2001, a suspendat brusc serviciul de catering, urmând instrucțiunile  companiei matrice de la Frankfurt, Germania,  invocând aplicarea Legii Helms-Burton. Pe aceeași linie, și compania europeană Gate Gourmet, la care s-a recurs ca alternativă, a respins solicitarea, motivând că nu are aprobarea companiei matrice de la Zurich, Elveția.

Sectorul de Informatică și Comunicații a fost sever afectat de blocadă. În perioada analizată valoarea prejudiciilor  sunt de 7 396 394 dolari.

La 6 octombrie 2010, rețeaua socială Twitter a recunoscut că este total responsabilă pentru  blocarea trimiterii de mesaje via celular din Cuba spre platforma sa. La fel, în aprilie a.c. au recunoscut că Cubei îi este îngrădit accesul la anumite instrumente ale Twitter cu argumentul că provenim dintr-o țară interzisă.

În octombrie 2010 s-a aflat că o echipă a Universității Centrale din Las Villas, care a obținut Mențiune de Onoare la Concursul de Programare Comună Internațională al Asociației de Computere (ICPC-ACM), organizat în China, și patronat de compania americană IBM, nu a putut primi premiul din cauza măsurilor de blocadă.

Diviziunea EcoSOL Electric, care comercializează tehnologie pentru utilizarea surselor  regenerabile de energie a suferit și ea impactul blocadei datorită concentrării acestor produse în mâna Grupului american Eaton, care a strâns linia de fabricație de sisteme  monofazice și trifazice, folosite în rețeaua electrică.Diviziunea a fost obligată să recurgă la terțe țări, pierzând prețul de distribuție directă, accesul la piese de schimb, instructaj și  crescând costurile sale.

Începând din februarie 2011, Casa financiară Synivere  nu a mai efectuat plățile  către compania cubaneză de comunicații ETECSA  pentru ”roaming” la telefonia celulară, motivând că Banca sa nu putea efectua tranzacțiile cu Cuba, ceea ce a dus la neîncasarea unei sume de 2,6 milioane dolari, plus dificultățile suplimentare ocazionate.

Daunele și prejudicii ocazionate  Industriei Ușoare de măsurile blocadei guvernului american contra Cubei  au atins în perioada  menționată 9 760 200 dolari și  circa 655 900 pesos cubanezi.

Producțiile acestei industrii sunt direct legate de necesitățile de consum esențiale și de nivelul de viață al populației. Cu 1 494 900 dolari prejudicii la Uniunea Textilă s-ar fi putut produce 88 200 trusouri pentru nou-născuți, ceea ce reprezintă aproximativ 52% din Planul de producție pe 2011.

Dacă ar fi avut Uniunea Poligrafică 1 649 700 dolari cât a pierdut din cauza blocadei ar fi putut fabrica 9 200 000 de caiete școlare de calitate optimă, ceea ce reprezintă aprox. 21% din necesarul de caiete al țării pentru anul școlar prezent.

Cu pierderile în valoare de 1 368 600 dolari pe care le-a suferit Uniunea Suchel, fabricantul de săpun, ar fi putut produce 872,8 tone de săpun de baie marca Liz, ceea ce ar echivala cu 6 900 000 de săpunuri.

Întreprinderea de Vopsele VITRAL, dacă ar fi dispus de resursele financiare pe care le reprezintă prejudiciul de 2 285 800 dolari din cauza blocadei în această perioadă, ar fi putut produce  vopsele de apă și smalț  pentru 24 000 de locuințe de 70 mp.

Sectorul de transporturi nu a scăpat de efectele directe  extrateritoriale ale blocadei Statelor Unite, cu prejudicii totale de 244 583 000 dolari pe an, în principal din cauza veniturilor neîncasate în transprtul terestru și serviciile portuare din cauza interdicțiilor  de călătorie impuse cetățenilor americani și navelor  de mărfuri și de croazieră americane  sau care ating porturi din această țară.

Conceptul de Risc de Țară din cauza blocadei americane a însemnat că prețurile au crescut  de la 40 la 50%, precum și dobânzile la împrumuturi, ceea ce a reprezentat  o pierdere adițională de 30 de milioane dolari  pentru cumpărăturile  efectuate de sectorul de transporturi.

Includerea pe lista neagră a navelor care intră în Cuba,  continuă să afecteze veniturile  pentru contractarea de echipaje cubaneze pe ambarcațiuni, chiar din terțe țări, la reparațiile navale și la activitatea de  croazieră  prin plata  impozitelor de echipaj, pasageri, și cheltuieli  operaționale  ale  liniilor maritime.

Blocada afectează contractarea de forță de muncă calificată pentru ramura maritimă. Pentru că nu poate înrola membri de echipaj pe yahturi, vase de croazieră și cargouri, din cauza blocadei, Cuba pierde 10 188 000 dolari pe an.

Principalele companii de croazieră din lume, CARNIVAL, ROYAL CARIBBEAN, STAR CRUISES, NCL (Norwegian Cruise Line), MSC și COSTA, au capital american. Deși toate brăzdează marea Caraibelor, cea mai apropiată piață pentru Cuba, blocada nu le permite să contracteze echipaje cubaneze, pentru că navele lor ating porturi americane și din Puerto Rico. Linii din terțe țări ca BARCLAY, CGA-CGM, Harpag Lloyds, pentru că au nave care intră în porturi americane, nu pot nici ele să contracteze echipaje cubaneze.

Printre veniturile pe care nu le-a încasat din exportul de bunuri și servicii de reparații navale în această perioadă,  se numărăr anularea unei reparații la un șantier naval din Cuba a navei FOUR MOON, serviciu în valoare de 1 188 000 pesos cubanezi convertibili.

Prejudiciile economice, financiare și comerciale cauzate de blocada Statelor Unite în Industria sidero-mecanică a Cubei au crescut față de anul precedent, totalizând 106 226 500 dolari. Din care, 47 225 058 dolari din cauza creșterii costului de import, 18 184 000 dolari  din lipsa de acces la tehnologii din Statele Unite, 13 668 000 din cheltuieli adiționale la inventare și 8 918 939 dolari  din creșterea cheltuielilor cu navlu.

Grupul Industrial de bunuri de capital GBK, fabricant de structuri, fabrici complete, profile și recipienți metalici, mobilier și  echipamente pentru diferite industrii a fost afectat anul trecut  de daune în valoare de 835 440  dolari cu care s-ar fi putut achiziționa 710 tone de laminate de oțel pentru diverse   scopuri industriale și casnice sau 178 000 roți abrazive semi-prelucrate pentru producția de abrazive, componentă fundamentală în industria de  prelucrare a metalelor.

Grupul de Bunuri de Consum GBC a fabricat fluxuri laminare kb-4, biciclete mecanice, scaune pe rotile, autoclave, clopote de extracție a gazelor, ventilatoare, aragazuri, frigidere casnice, matrițe, mese calde pentru restaurante, obiecte sanitare și pentru construcții la un cost de 27 775 980 dolari. Dacă ar fi avut acces la prețurile inferioare la materii prime și alte componente de pe piața americană, aceleași cantități de produse  ar fi costat în total  22 307 380 dolari, cu o economie de 5 468 600 dolari. Cu această economie s-ar fi putut fabrica dublul de frigidere casnice sau 60 000 de unități în loc de 30 000 în beneficiul  tot atâtor familii.

Interdicțiile și restricțiile blocadei Statelor Unite contra Cubei au continuat să cauzeze serioase  daune programelor de reparații și construcții de locuințe.  Prejudiciul ocazionat în acest domeniu între aprilie 2010 și martie a.c. este de 22 547 634 dolari.

Având în vedere costurile medii pe unitate  pentru diversele reparații și construcții de locuințe, se calculează că s-ar fi putut realiza următoarele acțiuni cu suma respectivă:

  • 16 400 reparații de locuințe la un cost mediu de 1 375 dolari;
  • 27 330 reparații de întreținere a locuințelor cu un cost mediu de 825 dolari.
  • 1 132 locuințe noi  tip I la un cost mediu de 7 200 dolari.
  • 1 466 locuințe noi tip III la un cost unitar de 5 049 dolari.

La rândul său, Industria de Materii Prie a fost sensibil afectată  cu peste 82 600 000 dolari, în special ca rezultat a imposibilității de a exporta nichel cubanez în Statele Unite și de a avea acces la livrări și tehnologii din această țară.

Piața firească a nichelului cubanez  este cea din Statele Unite, care în anul 2010 a importat circa 144 000 tone de nichel primar,  în principal din Canada, Rusia, Norvegia și Australia. Având în vedere vecinătatea geografică, Cuba ar putea exporta peste  30 000 tne anual de nichel pe piața Statelor Unite,  care la prețul mediu al nichelului de pe piața internațională în anul 2010 reprezintă peste 654 milioane dolari.

La fel, Statele Unite continuă să fie unul din cei mai mari consumatori de cobalt din lume și a importat circa 11 000 tne din acest metal în 2010 de pe piețe îndepărtate ca Norvegia, Rusia și  China, printre altele. Dată fiind vecinătatea geografică, Cuba ar fi furnizorul potrivit și ar putea vinde circa 2 500 tone de cobalt anual, care la prețurile medii din 2010 ar reprezenta peste  98 500 000 dolari pe care Cuba nu-i încasează din cauza măsurilor de blocadă.

În ceea ce privește industria de petrol, furnizarea  convenită pentru luna iunie  2010 a două oscilante pentru rafinăriile de petrol Nico Lopez de la Havana și Hermanos Diaz de la Santiago de Cuba în valoare de 272 449,48 euro, a fost oprită când s-a detectat că aveau câteva componente de origină americană. Acest lucru a obligat la căutarea de furnizori alternativi, ceea ce a provocat o întârziere a livrării de 9 luni cu consecințe economice.

Guvernul american a exercitat presiuni asupra întreprinderilor petroliere care prestează servicii și bunuri sau care au declarat intenția de a negocia contracte cu Cuba în  sectorul  petrolier. Printre alte măsuri au fost amenințate cu sancțiuni cîțiva oameni de afaceri și rudele lor. În fața atâtor presiuni multe companii  interesate inițial de a face  afaceri cu Cuba s-au retras din țară cu considerabile prejudicii economice.

Cele de mai sus demonstrează că blocada Statelor Unite contra Cubei intervine în mod direct și multidimensional  în toate sectoarele economiei cubaneze, devenind principalul obstacol în calea dezvoltării economice și sociale a țării.

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7

adaugă un comentariu

*