Blocada SUA asupra Cubei violează Dreptul Internațional

CAPITOLUL V.

OPOZIȚIA FAȚĂ DE POLITICA GENOCIDĂ DE BLOCADĂ CONTRA CUBEI.

5.1. Opoziție fără precedent în interiorul Statelor Unite.

Opoziția față de blocadă a crescut în mod semnificativ chiar în SUA.

Nu este posibil de cuprins în câteva pagini nenumăratele declarații și articole  ale unor importante personalități civile, militare, parlamentari,  medii de presă,  organizații neguvernamentale și instituții academice din Statele Unite care în ultimul an au recunoscut eșecul politicii de blocadă; sprijinirea  proiectelor de lege care  să permită călătoriile americanilor în Cuba  și/sau normalizarea relațiilor bilaterale sau apelul la ridicare a blocadei.

În continuare sunt reflectate numai o mică parte din acțiunile sau luările de poziție mai improtante și reprezentaative care au cerut terminarea blocadei.

 • La 20 aprilie 2010, revista americană National Journal a publicat declarațiile lui Aaron Saunders, director de comunicare al Senatoarei Mary Landrieu (D-LA), în care a subliniat că ”blocada (…) în trecut ne costa puțin strategic, dar acesta este un caz care ar putea să ne coste mult.”
 • La 21 aprilie 2010 reprezentantul John Tanner (D-TN), președinte al Subcomitetului de Comerț din Comitetul de Medii și Arbitru al Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, într-o  audiere pe care a convocat-o despre Cuba, a afirmat că blocada a eșuat în atingerea obiectivelor și a închis piața cubaneză  petnru lucrătorii, fermierii și oamenii de afaceri americani. A adăugat că ”…trebuie făcut mai mult și este  momentul de a  extinde interesele economice ale Statelor Unite.”
 • La 25 iunie 2010, ex-președintele Statelor Unite, James Carter, în declarații făcute la Radio Catalunya, a solicitat președintelui Barack Obama să ridice blocada contra Cubei pentru că  este ”contraproductivă”. A adăugat: ”Nu aprob sancțiunile contra populației din nici o țară”.
 • La 9 iunie 2010 un sondaj prin Internet al ziarului USA Today, cu o participare de 1 475 de persoane,  a reflectat că 94% este  pentru ridicarea blocadei Statelor Unite contra Cubei.
 • La 13 iulie 2010, reprezentantul William Delahunt (D-MA) a publicat un articol în Washington Post, în care consideră că  ridicarea blocadei ”ar ajuta  poporul cubanez mai mult decât  pe guvern”.
 • La 14 iulie 2010, senatorul Byron Dorgan (D-ND), într-o intervenție în plenul Senatului a susținut proiectul de lege  pentru libertatea de călătorie în Cuba, s-a referit la  incapacitatea blocadei de a-și atinge obiectivele,  spunând că ”nu a funcționat  absolut deloc”.
 • De asemenea, senatorul a considerat că era imoral să folosești alimentele și medicamentele ca arme și a subliniat că ”este irațional faptul de a pedepsi guvernul cubanez restrângând dreptul poporului american, și asta am făcut în ultimii 50 de ani”, punând la îndoială autoritatea guvernului de a decide unde pot sau nu să călătorească cetățenii Statelor Unite.
 • La 28 iulie 2010 ziarul Tampa Tribune a publicat declarațiile reprezentantei Kathy Castor (D-FL), în care a insistat că blocada este ”un experiment de 50 de ani care nu a funcționat” și a adăugat că ”impunerea embargoului și restricțiile de călătorie au permis Guvernului Cubei să arunce vina pe Statele Unite  pentru eșecurile lui…”
 • La 4 august 2010 senatoarea Blanche Lincoln (D-AR), într-o intervenție din cadrul Comitetului de Agricultură despre politica comercială agricolă a SUA și proiectul de lege agricolă, s-a referit la flexibilizarea  restricțiilor de comerț și călătorie în Cuba ca o ”oportunitate extraordinară” și a adăugat că este momentul de a aplica o nouă abordare față de Cuba, având în vedere că în aproape 50 de ani  blocada nu a funcționat.
 • La 19 august 2010 reprezentanta Barbara Lee (D-CA) a emis un comunicat în care a spus  că trebuie avansat spre eliminarea blocadei, care a eșuat. Reprezentanta a considerat că este timpul să fie eliminată ”contraproductiva și nenecesara interzicere a călătoriilor în Cuba”, precum și restricțiile  comerciale și a reiterat sprijinul său la proiectul de Lege H.R. 4645.
 • La 2 septembrie 2010, ONG Amnesty International a publicat un raport intitulat ”Embargoul american contra Cubei: impactul în drepturile economice și sociale”, care asigură că sancțiunile impuse de Statele Unite Cubei afectează în special accesul  populației cubaneze la medicamente și la tehnologia medicală și pun în pericol sănătatea a milioane de persoane.  L-a îndemnat pe Obama să ridice blocada și  să nu reînnoiască sancțiunile impuse Cubei în virtutea Legii Comerțului cu Inamicul. Secretarul General al A.I., Irene Khan, a calificat politica de blocadă drept ”imorală și falimentară”.
 • La 9 septembrie 2010, într-un comunicat, Amnesty International a criticat prelungirea sancțiunilor de către Președintele Obama  din Legea de Comerț cu Inamicul.  A subliniat că această politică este ”ineficace și generatoare de prejudicii” și a făcut un apel la Obama să revoce ”rușinosul embargou care are un efect devastator asupra vieții cotidiene a cubanezilor”.
 • La 13 septembrie 2010 site web al Consiliului de Relații Externe, CFR.org, a organizat un for prin Internet în care Julia Sweig, directoroarea Programului America Latina, a calificat politica față de Cuba drept ”caducă” și că guvernul lui Obama se mișcă ”foarte lent” în acest doemniu. Ea a mai spus că  începutul unei noi etape în politica față de Cuba din partea guvernului Statelor Unite ar fi foarte favorabilă.
 • În septembrie 2010, agenția Bloomberg a informat că compania de telefonie celulară Nokia a solicitat președintelui Obama să ridice blocada pentru a putea comercializa echipamentele sale în Cuba,  iar  AT&T și Verizon Communications au cerut să se simplifice procesul de comunicații telefonice directe spre și dinspre Cuba.
 • La 9 octombrie 2010 Secțiunea Cuba a Asociației de Studii Latinoamericane (LASA) a emis la Congresul XXIX, o declarație care condamnă blocada și sprijină eliminarea măsurilor unilaterale americane asupra Cubei.
 • Între 3 și 17 noiembrie 2010 a avut loc un sondaj al ”Cuba Standard”, realizat  pe o mostră de 1 000 de americani, reieșind din acesta că 47% din cei intervievați doresc să se ridice blocada contra Cubei, precum și restricțiile  de călătorie  pentru cetățenii americani și comerciale. 22% au fost împotrivă, iar 31%  s-au declarat  nesiguri.
 • Între 9 și 13 noiembrie 2010 a avut loc la New Orleans Adunarea anuală Specială comună a Consiliului Național al Bisericilor lui Cristos din Statele Unite, Serviciul Mondial al Bisericilor și Consiliul Latinoamerican al Bisericilor, care a aprobat o rezoluție care pledează pentru schimbarea relațiilor dintre Statele Unite și Cuba,  eliminarea restricțiilor de călătorie ale americanilor în Insulă și ridicarea blocadei, precum și revizuirea sentințelor  dictate Celor Cinci luptători  cubanezi antiteroriști.
 • La 2 decembrie 2010 reprezentantul William Delahunt (D-MA) a declarat, conform agenției EFE, că este ”absurd” ca Congresul să mențină restricțiile  impuse Cubei,  care țin de ”mentalitatea războiului rece”.
 • La 30 martie 2011, ex-președintele James Carter, a exprimat într-un interviu televizat în timpul celei de-a doua vizite în Cuba că ”în viitor sper să se poată dezvolta comerțul și călătoriile între ambele țări și să fie suspendat total embargoul economic, care este o oprimare a poporului cubanez și care afectează nu numai guvernul cubanez, ci  poporul este cel mai afectat. Consider că relațiile dintre Statele Unite și Cuba trebuie să se schimbe”.

Carter a mai adăugat că ”…majoritatea cubanezilor dorește că existe relații normale cu Statele Unite și marea majoritate a americanilor de asemenea dorește  să existe relații normale cu Cuba. (…) Consider că în ultimii ani  s-au făcut unele progrese, chiar, opinia publică în cadrul cercurilor de la Miami și ale cubano-americanilor, chiar, cei mai tineri din această comunitate doresc să se ridice această blocadă economică și să aibă oportunități normale de a putea călători în ambele direcții: din Statele Unite  în Cuba și din Cuba în Statele Unite,  asta este o schimbare. (…)”.

 • La 10 mai 2011, Reverendul american Jesse Jackson, ex candidat la președinție și remarcabil activist pentru drepturile civile din țara sa, a declarat într-un interviu dat la Prensa Latina din Doha,  capitala Qatarului, că ”dacă am putut (guvernul american) să avem convorbiri, să ne înțelegem și să stabilim relații cu China,  care are o ideologie diferită de a noastră, este o idee învechită să nu o facem cu Cuba”. A adăugat că ”de asemenea, suntem vecini și de aceea  avem nevoie unul de celălalt, putem dezvolta legături care să aducă beneficii comune” și a remarcat că ”aștept ziua în care va cădea zidul blocadei care separă Statele Unite de Cuba.”

5.2. Opoziția Internațională

Este remarcabil sprijinul crescând și copleșitor  al comunității internaționale pentru Cuba și contra blocadei.

Sunt nenumărate vocile care se ridică în lume  în favoarea încetării acestei politici inumane. În perioada cuprinsă în acest raport, s-au produs numeroase luări de poziție în favoarea ridicării imediate și necondiționate a blocadei.

Ies în evidență următoarele:

 • Șefii de State sau Guverne din Uniunea Africană la a XVII-a sesiune  ordinară, ținută la Malabo, Guineea Ecuatorială, între 30 iunie și 1 iulie 2011, au adoptat o declarație specială  care reiterează ”apelul către guvernul Statelor Unite de a pune capăt  nejustificatului embargou economic și comercial  de lungă durată impus Republicii Cuba, pentru a-i permite să promoveze toate perspectivele legitime  petnru dezvoltarea  durabilă. Se reiterează încă odată invitația  ca Guvernul Statelor Untie să pună capăt sancțiunilor contra Cubei.
 • Reuniunea III Ministerială Cuba-CARICOM, ținută la Havana în zilele de 17 și 18 septembrie 2010 a adoptat o declarație finală în care  se insistă din nou să se ridice necondiționat și imediat blocada impusă poporului cubanez.
 • În cadrul dezbaterii generale la a 65-a sesiune a Adunării Generale a ONU, septembrie 2010, reprezentanții de nivel înalt din 33 de țări, au criticat explicit blocada și au adresat chemarea de a i se pune capăt. Opoziția la blocada Statelor Unite și cererea de a i se pune capăt a  fost unul dintre cele cinci puncte mai dezbătute de statele membre ale Organizației, ceea ce demonstrează că această temă continuă  să suscite o mare preocupare în rândul comunității internaționale.
 • Consiliul Mondial al Păcii,  în sesiunea din 11 octombrie 2010, ținută la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, a denunțat faptul că ”Cuba, socialistă și revoluționară, continuă să fie  sub asediu, blocadă și presiuni, ceea ce impune o și mai necondiționată solidaritate a Consiliului Mondial pentru Pace, în lupta contra blocadei și  pentru eliberarea celor Cinci eroi deținuți în Statele Unite”,  după cum  exprimă Raportul prezentat de președinta acestui for, braziliana Socorro Gomez.
 • Camera Comunelor din Jamaica a adoptat în unanimitate la 19 octombrie 2010, o nouă rezoluție de sprijinire a rezoluției Cubei  contra blocadei Statelor Unite la Adunarea Generală a ONU, în care, printre altele se spune că: ”…blocada este o violare a dreptului internațional și este contrară  obiectivelor și principiilor Cartei Națiunilor Unite și normelor care guvernează comerțul internațional și libertatea de navigație,  constituind și o încălcare a dreptului la pace, dezvoltare și siguranță a unui stat suveran; și care în esență și scopuri continuă să fie un act de agresiune unilateral și o permanentă amenințare la stabilitatea unei țări membre a ONU”.
 • Duma de stat a Federației Ruse a adoptat la 22 octombrie 2010 o rezoluție prin care aprobă Apelul Dumei către parlamentele Statelor Membre ale Națiunilor Unite și organizațiile parlamentare internaționale pentru necesitatea eliminării blocadei economice, comerciale și financiare  contra Cubei. Apelul  consideră că neabolind blocada economică contra cubei, ”…Statele Unite continuă să încalce normele și principiile care guvernează relațiile dintre state, ignorând opinia majorității zdrobitoare a membrilor comunității mondiale,  exprimată prin rezoluțiile  aprobate de Adunarea Generală a ONU”. Duma insistă din nou ca parlamentele lumii să ”adreseze chemarea  ca Statele Unite să ridice  fără întârziere blocada economică, comercială și financiară  contra Republicii Cuba”.
 • Adunarea Națională  a Panama a adoptat la 25 octombrie 2010 Rezoluția nr. 19: ”din nou deplângem  blocada economică, comercială și financiară impusă Republicii Cuba”, și sprijină ”cererea comunității internaționale de a i se pune capăt blocadei care  este impusă Cubei de  48 de ani”.
 • Adunarea Generală a Națiunilor Unite, organul cel mai democratic și reprezentativ al comunității internaționale,  printr-o nouă victorie istorică a poporului cubanez, pentru adevăr și rațiune, s-a pronunțat fără echivoc la 26 octombrie anul trecut, pentru a 19-a oară cosecutiv și cu o zdrobitoare majoritate,  aproape unanimitate, contra blocadei Statelor Unite, aprobând cu 187 de voturi petnru, 2 contra și 3 abțineri rezoluția intitulată ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comeciale și financiare impusă de Statele Untie contra Cubei”. Au participat la dezbaterile generale și la explicarea votului contra blocadei, 38 de țări individual, inclusiv Cuba, precum și câteva organizații și grupuri internaționale, regionale și subregionale ca Grupul celor 77 plus china, Mișcarea Țărilor Nealiniate,  CARICOM, Uniunea Africană, MERCOSUR și țările asociate,  precum și Uniunea Europeană.
 • Adunarea Legislativă a Republicii el Salvador a aprobat la 29 octombrie 2010, cu vot majoritar al deputaților din toate partidele politice, o moțiune de salut și sprijinire a deciziei Adunării Generale a Națiunilor Unite de a cere Statelor Unite să pună capăt blocadei economcie, comerciale și financiare impusă Republicii Cuba și în care își manifestă preocuparea pentru promulgarea și aplicarea legilor și dispozițiilor ca Legea Helms-Burton, ale căror efecte extrateritoriale afectează suveranitatea altor state.
 • A 41-a Reuniune Ministerială a Organizației Latinoamericane de Energie (OLADE), ținută la Managua, Nicaragua, la 29 octombrie 2010, a aprobat în unanimitate, pentru prima dată, o condamnare  a blocadei Statelor Unite alăturându-se astfel  vocilor din lume care sunt pentru ridicarea blocadei.
 • Senatul Mexicului a adoptat în noiembrie 2010 un Punct de Acord în care ”se cere Secretarului de Relații Externe ca votul comunității internaționale contra blocadei  impuse Cubei să fie  aplicat în Mexic  prin măsuri concrete  pentru a asigura ridicarea  blocadei”.
 • Șefii de Stat sau de Guverne din țările Iberoamericane, întruniți la Mar del Plata, Argentina, în zilele de 3 și 4 decembrie 2010, cu ocazia celei de-a XX-a Conferință la nivel înalt Ibero-americană au aprobat, din nou, un Comunicat special  vizând necesitatea de a se pune capăt blocadei economcie, comerciale și financiare impusă  de guvernul Satatelor Unite Cubei, inclusiv aplciarea Legii Helms-Burton. Acest Comunicat  reiterează ”cea mai energică  opoziție  față de aplicarea legilor și măsurilor contrare Dreptului Internațional ca Legea Helms-Burton și îndeamnă Guvernul Statelor Unite să pună capăt aplicării lor”. De asemenea, cere ”guvernului Statelor Unite să ducă la îndeplinire cele   prevăzute în 19 rezoluții succesive aprobate de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și să pună capăt blocadei economcie, comerciale și financiare  pe care o menține contra Cubei”.
 • Comunitatea statelor din Caraibe (CARICOM), a reiterat la 8 decembrie 2010 că condamnă blocada economică, comercială și financiară a Statelor Unite contra Cubei într-o declarație emisă de liderul prin rotație al grupului și prim ministru al Jamaica, Bruce Golding,  cu ocazia  aniversării a 38 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice cu Cuba. Declarația califică  politica de blocadă drept injustă  și  principal obstacol în dezvoltarea Cubei și refacerea ei după dezastrele globale ca criza actuală economică.
 • Adunarea Națională a Gambiei a aprobat, la 23 decembrie 2010, prin unanimitate, o rezoluție care  cheamă Națiunile Unite,  guvernul Statelor Unite și comunitatea internațională să fie ridicată blocada  economică, comercială și financiară impusă de guvernul american contra Cubei. Rezoluția, afirmă între alte aspecte, că blocada reprezintă o încălcare a legilor internaționale, constituie o violare flagrantă, masivă și sistematică a drepturilor  poporului cubanez, de asemenea fiind o politică  cotnrară principiilor și  obiectivelor stabilite prin Carta Națiunilor Unite. Textul documentului califică de asemenea  politica urmată de  guvernul Statelor Unite contra Cubei ca un act unilateral de agresiune care violează drepturile suverane ale  multor state prin caracterul extrateritorial.
 • Reprezentanții a 28 de state membre  ale Sistemului Economic Latinoamerican și din Caraibe (SELA) au condamnat la Caracas, la 22 martie 2011, blocada injustă pe care Washington o menține contra  Insulei caraibiene. Secretarul permanent al SELA, Jose Rivera Banuet, a reiterat opoziția organizației față de această politică și a considerat că relațiile dintre SUA și țările  din America Latină și Caraibe ar putea să se îmbunătățească substanțial dacă Obama ar decide  să se pună capăt blocadei, o temă care a fost  atinsă – a spus el – în cadrul dezbaterilor statelor membre  ale SELA și ale comunității internaționale.
 • Mișcarea Țărilor Nealiniate, la a XVI-a Conferință Ministerială, organizată la  Bali, Indonezia, între 25-27 mai 2011, a reiterat apelul ca guvernul Statelor Unite să pună capăt  blocadei economice, comerciale și financiare impusă Cubei, care,  pe  lângă faptul că este unilaterală și contrară Cartei Națiunilor Unite și dreptului Internațional, precum și principiului de bună vecinătate, provoacă enorme pierderi materiale și daune economice poporului Cubei. Miniștrii de externe  ai țărilor  nealiniate au cerut din nou îndeplinirea sstrictă a rezoluțiilor Adunării Generale a ONU care cer ridicarea blocadei și  și-au exprimat profunda preocupare pentru înăsprirea caracterului ei extrateritorial.

  Pagina: 1 2 3 4 5 6 7

adaugă un comentariu

*