A 66-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite văzută de Fidel Castro

CHAVEZ, EVO ȘI OBAMA

Fac o oprire din treburile care-mi ocupă în întregime timpul în aceste zile pentru a scrie câteva cuvinte despre oportunitatea singulară pe care o oferă pentru știința politică a 66-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Evenimentul anual  cere un efort deosebit din partea acelora care-și asumă cele mai înalte respnsabilități politice în multe țări.Pentru aceștia, constituie o încercare grea; pentru amatorii acestei arte, care nu sunt puțini pentru că pe toți îi afectează în mod vital, este gresu să se sustragă de la tentația de a observa spectacolul interminabil dar instructiv.

Există, în primul rând, o infinitate de teme acute și conflicte de interese. Pentru marea parte a participanților este necesar să ia poziție în fapte care constituie flagrante încălcări ale principiilor. De exemplu: ce poziție să adopți față de genocidul pe care-l comite NATO în Libia? Vrea cineva să dovedească că sub conducerea  sa guvernul țării sale a sprijinit monstruoasa crimă  comisă de Statele Unite și aliații din NATO, ale căror arme  sofisticate, cu sau fără pilot,  au desfășurat pentre 20 de mii de misiuni de atac contra unui stat mic din Lumea a Treia care numără abia șase milioane de locuitori,  justificând cu aceleași motive  pe care le-au folosit pentru a ataca și invada Serbia, Irak, Afganistan și astăzi amenință s-o facă în Siria sau orice altă țară din lume? N-a fost tocmai Guvernul Statelor Unite , amfitrion al ONU, care a ordonat măcelul din Vietnam, Laos și Camgodgia, atacul mercenar de la  Golful Cochinos în Cuba, invazia în Santo Domingo, ”Războiul murdar” în Nicaragua, ocuparea Granadei și Panama de forțele militare ale Statelor Unite și masacrul panamezilor la El Chorrillo?  Cine a promovat loviturile militare și genocidul din Chile, Argentina și Uruguay, care au costat zeci de mii de morți și dispăruți?

Nu vorbesc de lucruri petrecute acum 500 de ani, când spaniolii au inițiat genocidul în America, sau acum 200 de ani când yancheii i-au exterminat pe indienii din Statele  Unite sau i-au făcut sclavi pe africani,  deși ”toți oamenii se nasc liberi și egali”, cum spunea Declarația de la Philadelphia. Vorbesc de lucruri petrecute în  ultimele decenii și care se petrec astăzi. Aceste fapte trebuie reamintite și repetate  ori de câte ori are loc un eveniment de importanța și relevanța reuniunii care  are loc în aceste zile la Organizația Națiunilor Unite, unde  este pusă la încercare integritatea politică și etica guvernelor.  Multe dintre ele reprezintă țări mici și sărace care au nevoie de sprijin și cooperare internațională, tehnologie, piață și credite,  pe care puterile capitaliste dezvoltate le-au manipulat după plac. În ciuda monopolului nerușinat asupra mediilor de informare și metodele fasciste ale Statelor Unite și aliaților pentru a dezorienta și înșela opinia publică mondială, rezistența popoarelor crește, și acest lucru se poate aprecia în cadrul dezbaterilor care au loc la Națiunile Unite. Nu sunt puțini liderii din Lumea a Treia, în pofida obstacolelor și contradicțiilor arătate, care și-au expus cu mult curaj  ideile. Chiar vocile care vin din America Latină și Caraibe nu mai au accentul de lacheu și rușinos al OSA, accent care a caracterizat luările de cuvânt ale Șefilor de stat în deceniile  trecute. Doi dintre ei s-au adresat în acest for; președintele bolivarian Hugo Chavez, amestec de rase cum este și poporul din Venezuela și Evo Morales,  de pură rasă indigenă milenară, și-au expus concepțiile la această reuniune, unul printr-un mesaj și celălalt prin viu grai, răspunzând discursului rostit de Președintele yancheu. TELESUR a transmis cele trei discursuri. Grație acestuia am putut afla din  noaptea de marți 20 mesajul Președintelui Chavez, citit pe îndelete de Walter Martinez în programul său Dossier. Obama și-a rostit discursul în dimineața zilei de miercuri ca Șeful statului amfitrion al ONU, iar Evo l-a rostit pe al său în primele ore ale după-amiezii din aceeași zi.  Ca să fiu succint voi lua paragrafele esențiale din fiecare text.

Chavez n-a putut asista personal la reuniunea la nivel înalt de la Națiunile Unite,  după 12 ani de luptă fără odihnă în care și-a pus în pericol viața și și-a afectat sănătatea astăzi luptând cu abnegație pentru  deplina refacere. Era greu  totuși ca mesajul său curajos să nu abordeze tema cea mai critică a istoricei reuniuni. Îl transcriu aproape integral:

Adresez aceste cuvinte Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (…) pentru a  reafirma, astăzi și la această tribună,  sprijinul total al Venezuelei la recunoașterea Statului palestinian, la dreptul Palestinei de a deveni o țară liberă, suverană și independentă.  Este vorba de un act de justiție istoric  față de un popor care poartă în sine, dintotdeauna,  toată durerea și suferința lumii. ”Marele filozof francez Gilles Deleuze (…) spune cu accentul adevărului: ”Cauza palestiniană este înainte de toate ansamblul de nedreptăți de care acest popor a suferit și continuă să sufere”. Și mai este, îndrăznesc să adaug, o permanentă și neînfrântă voință de a rezista care de-acum este înscrisă în memoria eroică a condiției umane. (…) Mahmud Darwish, vocea infinită a Palestinei posibile, ne vorbește  cu sentimentul și conștiința acestei iubiri: ”N-avem nevoie de  amintire/pentru că în noi este Muntele Carmelo/și sub pleoapele noastre este iarba Galileii./Nu spune: dacă am alerga spre țara mea ca râul!/Nu spune!/Pentru că  suntem în carnea țării noastre/ și ea este în noi.”

”Contra celor care susțin, amăgitor, că ceea ce s-a întâmplat cu poporul palestinian nu este un genocid, același Deleuze susține cu implacabilă luciditate: ”În toate cazurile se încearcă a se face ca și cum poporul palestinian nu numai că n-ar trebui să existe, ci că nici n-ar fi existat vreodată. Este, cum să spun,   gradul zero al genocidului: să decretezi că un popor nu exită; să-i negi dreptul la existență.”

”…rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu trece, în mod obligatoriu,  prin a-i face  dreptate poporului palesstinian; acesta este singurul drum pentru a cuceri pacea.

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7

adaugă un comentariu

*