A 66-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite văzută de Fidel Castro

Când a început reuniunea în dimineața următoare, cuvintele  lui erau deja în inima și mintea celor întruniți acolo. Liderul bolivarian n-a fost niciodată inamic al poporului evreu.  Om de o sensibilitate deosebită, detestă profund crima brutală comisă de naziști cu copii, femei și bărbați, tineri și bătrâni, în lagărele de exterminare unde  au fost victime  ale unor crime atroce și  încercarea de exterminare a țiganilor, de care totuși aproape nimeni nu-și mai aduce aminte și nu sunt menționați. De asemenea sute de mii de ruși au piertit în aceste lagăre de exterminare considerați rasă inferioară după concepția rasială nazistă. Când Chavez s-a întors în țara sa, venind din Cuba, în noaptea de  joi 22 septembrie, s-a referit cu indignare la discursul rostit de Barack Obama la Națiunile Unite. De puține ori l-am auzit vorbind cu atâta decepție despre un lider  pe care-l trata cu un anumit respect,  ca pe o victimă a propriei istorii de discriminare rasială din Statele Unite. Niciodată nu l-a considerat capabil de a acționa  cum ar fi făcut George Bush și păstra o amintire respectuoasă  cuvintelor schimbate cu el la reuniunea de la Trinidad-Tobago.

”Ieri am ascultat un ansamblu de discursuri, alaltăieri de asemenea, la Națiunile Unite, discursuri prețioase ca cel al președintei Dilma Rousseff; discurs de înaltă valoare etică precum cel al președintelui Evo Morales; un discurs pe care l-am putea cataloga drept un monument de cinism, discursul președintelui Obama, este un monument de cinism pe care îl trăda chiar propria figură, fața lui era un poem; un om adresând chemarea la pace, imaginează-ți tu, Obama chemând la pace, cu ce morală? Un monument istoric de cinism discursul președintelui Obama.

”Discursuri precise, lămuritoare, am ascultat: cel al președintelui Lugo, cel al președintei argentiniene, pe poziții curajoase în fața lumii.”

Când a început sesiunea  la New York în dimineața zilei de miercuri 21 septembrie, Președintele Statelor Unite, – după cuvântarea Președintei Braziliei cu care au început dezbaterile, și după prezentarea de rigoare – a ocupat podiumul și și-a început discursul.

”În 7 decenii, – a început el – când ONU a împiedicat  izbucnirea unui al treilea război mondial, continuăm să trăim într-o lume marcată de conflictul și plaga sărăciei; când ne proclamăm iubirea noastră pentru pace și ura față de război, continuă să aibă loc în lume convulsii care ne pun pe toți în pericol.”

Nu se știe care ar fi momentul în care, după Obama, ONU a împiedicat un al treilea război mondial.

”Am asumat funcția în momentul a două războaie pentru Statele Unite, unul contra extremismului, care  ne-a dus la război; în primul rând, Osama Bin Laden și organizația lui Al Qaeda erau liberi.  Astăzi am stabilit o nouă direcție, la finele acestui an operațiunile militare din Irak se vor termina, vom avea relații normale cu o țară suverană, membră a comunității de națiuni. Această  alianță se va întări odată cu întărirea Irakului, cu forța lui de securitate, cu guvernul său, poporul și aspirațiile lui.”

Despre ce țară vorbește în realitate Obama?

”Punând capăt războiului din Irak, Statele Unite și aliații lor vor începe tranziția în Afganistan; avem o țară în Afganistan care își poate asuma responsabilitatea viitorului propriei țări, pe măsură ce vom scoate  propriile noastre forțe și vom construi o alianță solidară  cu poporul afgan. Atunci nu trebuie să mai existe nici o îndoială că valul de război se retrage.

”Mi-am asumat puterea pe când mii de americani serveau în Afganistan și Irak, la finele acestui an numărul lor se va reduce la jumătate și va continua să scadă. Acest lucru este fundamental pentru suveranitate, atât în Irak cât și în Afganistan și esențial și pentru întărirea ONU și a Statelor Unite, când construim propria noasră țară; de asemenea,  ieșim de acolo cu o poziție puternică. Acum 10 ani era o rană deschisă și fiare contorsionate, o inimă frântă în centrul acestui oraș; astăzi când se ridică un nou turn simbolizează reînnoirea New York-ului; azi Al Qaeda  este sub o presiune mai mare ca niciodată,  conducerea ei a fost doborâtă, Osama Bin Laden, un om care a omorât mii de persoane  din vreo duzină de țări, nu va mai pune în pericol pacea lumii.”

Al cui aliat a fost Bin Laden, cine l-a antrenat și înarmat ca să-i combată pe sovietici în Afganistan? N-au fost țările socialiste, nici revoluționarii din nici o parte a lumii.

”Acest deceniu a fost foarte dificil, (…) dar azi ne aflăm la o răscruce a istoriei, cu posibiltiatea de a ne mișca decisiv în direcția păcii, pentru a o face trebuie să ne întoarcem spre înțelepciunea celor care au creat această instituție. Națiunile Unite și Carta lor insistă să ne unim pentru a menține pacea și securitatea internațională.”

Cine are baze în toate părțile lumii, cine este cel mai mare exportator de arme, cine posedă sute de sateliți spion, cine investește peste  un milion de miliarde de dolari anual în cheltuieli militare?

”Anul acesta a fost un moment de mari transformări, mai multe națiuni au avansat pe carea menținerii păcii și securității și mai mulți indivizi își cer dreptul la a trăi în pace și libertate.”

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7

adaugă un comentariu

*