Che Guevara

Che Guevara – simbolul revoluției de pretutindeni

Și astăzi , la 44 ani de la moarte, Che Guevara continuă să fie simbolul revoluției de pretutindeni. La 9 octombrie 1967 marele revolutionar Che Guevara, cunoscut și sub numele „El Che” a fost ucis de trupele de jandarmi care îl luaseră prizonier, la presiunea agenţilor SUA, fără nici un fel de judecată.

Mai tîrziu comandantul plutonului de execuţie s-a împuşcat cu propria armă şi a rămas paralizat( a avut remuşcări?).

Blestemul lui Che! Spun bolivienii.

America Latină este bântuită de un val de nostalgie cu ocazia fiecărei comemorări a morţii lui. Şcoala din localitatea boliviană La Higuera, unde a fost ucis, s-a transformat în muzeu. Morga spitalului din Vallegrande, unde a stat corpul său fără viaţă, a devenit loc de pelerinaj.

Preşedintele bolivian Evo Morales are în biroul său un portret uriaş al lui Che. În Bolivia agenţiile de turism fac bani de pe urma memoriei lui. Învăţătoarea din La Higuera, cea care a vorbit ultima cu Che; fotograful care i-a fotografiat cadavrul în morga spitalului din Vallegrande; surorile care i-au spălat cadavrul înainte de a fi îmbălsămat cu formol şi a i se tăia mîinile (!) sunt celebrităţi locale. Turişti din întreaga lume vin în pelerinaj la La Higuera. Un francez a deschis un hotel în fosta clădire a poştei, locul unde  partizanii au făcut un ultim efort de a stabili contactul cu lumea exterioară. În clădirea învecinată, doctori din Cuba oferă asistenţă medicală gratuită şomerilor. Ţăranii au în case  icoane cu Che. Unii se roagă la „sfântul Ernesto”. Se vorbeşte de vindecări miraculoase.

Pe 9 octombrie, comandantul plutonului de execuţie (acum în scaunul cu rotile) a văzut că oamenii lui nu vor să îl execute pe „Che”, i-a convins să tragă la sorţi cine va fi călăul. Paiul cel scurt l-a tras Mario Teran, ieşit acum la pensie. Locuieşte  în  cel mai mare oraş bolivian, Santa Cruz de la Sierra. S-a întors în La Higuera sub un nume fals şi este recunoscător medicilor cubanezi care l-au operat pe gratis la ochi. Acum îi este recunoscător şi lui Che şi lui Fidel Castro.

 

Dar cine a fost de fapt Che Guevara?

Pe numele său adevarat Ernesto Guevara de La Serna, s-a născut pe data de 14 iulie 1928, in Rosario, un oras din Argentina, a studiat in Rosario si in 1953 a terminat cursurile Universitatii din Buenos Aires, devenind medic.

În 1951 începe o călătorie prin America Latină. În ianuarie 1952 ajunge în Chile, unde descoperă mizeria în care trăiau minerii din nordul ţării. Merge mai departe, în Peru, în Amazonia, în Columbia, în Venezuela unde vizitează o leprozerie. Revine acasă complet schimbat. Descoperise marile inegalităţi din America Latină, tragica viaţă a indienilor, aroganţa militarilor. După ce îşi ia diploma în medicină (12 iunie 1953) pleacă din nou în: Bolivia, Peru, Ecuador, Guatemala. La 27 iunie 1954, preşedintele guatemalez Jacopo Arbenz cade victimă unui puci militar pus la cale de CIA. Lucrul acesta l-a îndîrjit pe tînărul Che şi l-a făcut să vadă că SUA nu este interesată de loc de promovarea democraţiei, ci numai de apărarea intereselor sale strategice. Dictatorii erau buni atîta vreme cît le protejau interesele (Cum era Batista în Cuba) şi erau răi dacă le ameninţau (Stalin sau Mao).

Rămâne în Guatemala până în septembrie 1954, apoi pleacă în Mexic, unde la 26 iunie 1955, îl întâlneşte pe Fidel Castro. În această perioadă e supranumit Che din cauza  dialectului argentinian în care vorbea. “Che” este un fel de “păi..” folosit numai în Argentina şi Uruguay.  În cadrul antrenamentelor care au precedat debarcarea în Cuba, Che a practicat karate şi alpinism, escaladând vârful Iztaccihuatl, care măsura peste 5.000 de metri. Toată viaţa a fost bolnav de astm, lucru care nu l-a împiedicat să se supună de bună voie unor eforturi extreme. A participat la prima tentativă eşuată de puci a lui Fidel Castro, din 1956, după care s-a refugiat din nou în Mexic. A doua oară mişcarea de guerilă conduă de Fidel Castro s-a transformat într-o mare mişcare populară care l-a azvîrlit de la  putere pe protejatul americanilor, Batista, şi a adus la putere partizanii lui Fidel Castro (1 ianuarie 1959). Che Guevara primeşte imediat , la 9 ianuarie 1959, cetăţenia cubaneză, printr-o lege specială. După aproape un an devine ministrul industriilor. Activ în reorientarea economiei cubaneze pe modelul socialist.

Se împrieteneşte cu marii filosofi francezi Jean-Paul Sartre şi cu Simone de Beauvoir.  Trimis de Cuba la ONU, Che Guevara pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului yankeu. În 1965 SUA începe războiul din Vietnam cu înscenarea unui incident în golful Tonkin. Che lansează faimosul îndemn antiamerican: “Să creăm noi Vietnamuri!”.

În 24 februarie 1965, la Alger, ţine un discurs care va deranja enorm Moscova. Ţările socialiste sunt atacate violent, pentru că sacrifică lumea a treia pe altarul intereselor lor egoiste. URSS-ul este ţinta principală iar Castro primeşte reproşuri de la Kremlin. La întoarcerea în Cuba, după discuţii între Castro şi Guevara, Che nu mai apare în public. Fidel jurămîntului său de a elibera lumea a treia de exploatarea imperialistă, pleacă în Africa, în Congo să lupte împotriva lui Mobutu Sese Seko, pe vremea aceea sprijinit de americani (după 1990 l-au sacrificat fără regrete). Aventura din Congo se sfârşeşte dezastruos. În decembrie 1965, părăseşte Africa. Slăbit, cu crize de astm, bolnav de paludism şi dizenterie, se întoarce în Cuba, de unde plănuieşte o nouă aventură, de data asta în Bolivia.

Aventura în Bolivia se anunţa sinucigaşă. Aici, armata era bine antrenată . Partidul Comunist Bolivian era scindat în cel puţin trei ramuri (pro-sovietic, maoist şi troţkist). Cel prosovietic se împotrivea luptei de partizani din principiu. Cel maoist avea toată conducerea la închisoare. Troţkiştii nu credeau în mişcarea de guerilă. Nu avea cine să-l ajute. Totuşi, cum de s-a lăsat Che Guevara captat de iluzia succesului? Ambiţiile erau mai mari: Bolivia urma să fie doar prima etapă a eliberării întregii Americi Latine de umilinţă şi mizerie. Se crede că  vinovat ar fi preşedintele PC Bolivian (pro-sovietic) Mario Monje care a prezentat un tablou idilic al Boliviei: acolo este o situaţie revoluţionară, ţăranii abia aşteaptă un Mesia să îi elibereze. În noiembrie 1966, Che ajunge în capitala boliviană, după ce a trecut prin Praga, Moscova, Paris. Se îndreaptă spre regiunea forestieră Nancahuazu, pentru a forma o şcoală de gherilă. Mario Monje găseşte scuza pentru a nu-l ajuta: mişcarea trebuia să fie exclusiv boliviană şi condusă de el, pentru a nu se putea spune că în Bolivia este o intervenţie străină.

Lipsit de sprijinul localnicilor, înconjurat de nişte novici, la 8 octombrie 1967, grupul lui Che este capturat. Che Guevara este executat o zi mai târziu, la 9 octombrie 1967.

In 1997 legenda lui, niciodată căzuta in uitare, a fost reanimată de găsirea ramasitelor sale, asupra carora planeaza în continuare indoiala. Acestea au fost inhumate în Cuba de însuși camaradul său Camandantul Fidel Castro.

Scriitorul Jean Paul Sartre, laureat al Premiului Nobel, care l-a vizitat pe Che Guevara în Cuba în anul 1960 aprecia că: ”Che Guevara, era demn a fi socotit – cea mai completă fiinţă umană a erei noastre”.
Astăzi Che Guevara este un veritabil brand popularizat prin documentare, cântece, spectacole de grafitti. Tricouri, bluze, sepci, căni, ceasuri, insigne, brelocuri etc, sunt doar câteva suporturi pentru chipul lui Guevara. Imaginea lui, imprimata pe tot ceea ce inseamna suvenir, continuă să inregistreze recorduri de vânzări.

Che Guevara – eroul de cinema

Aventurile comandantului „Che” au ajuns si pe marile ecrane, la mai putin de un an de la decesul sau. In cei 40 de ani care au trecut de la disparitia lui s-au turnat mai bine de 20 de filme cu Che printre eroii principali. In 1969, celebrul comandant a fost interpretat de Omar Sharif, in productia “Che!”, iar 27 de ani mai tarziu, actorul Antonio Banderas avea sa-l intruchipeze pe Guevara in filmul “Evita”. O altă productie cinematografica de succes, “Diarios de motocicleta” (Jurnalele motocicletei), a fost lansata in 2004 si a urmarit indeaproape istoria calatoriilor lui Che Guevara prin America Latină. Viața legendarului comandant este repovestită intr-o altă peliculă a lui Steven Soderbergh, intitulată “Guerrilla” – o biografie a lui Che Guevara, cu Benicio del Toro in rolul principal. Lista nu se opreste insă aici.

 

Acesta este pe scurt Che Guevara

Petre Ignatencu
Președinte fondator al Asociației Che Guevara-România