COMUNICAT DE PRESĂ – cazul celor Cinci Eroi Cubanezi

fiveheroes

Marți, 14 ianuarie 2014.
Comisia de Investigații de la Londra va audia martori cheie din Cuba și alte țări în legătură cu cazul  celor Cinci Cubanezi.

Rene Gonzalez, unicul din cei cinci în libertate, va asista la evenimentul de la Londra.

Personalități internaționale  ca scriitoarea, câștigătoare a Premiului Pulizer, Alice Walker, actorii Martin Sheen și Emma Thompson.

Rene Gonzalez, primul și singurul  din grupul Celor Cinci care a fost pus în libertate după ce a ispășit o condanare de 15 ani în Statele Unite, a anunțat că va merge la Londra pentru a depune mărturie în fața Comisiei Internaționale de Investigații, care va avea loc  între 7 și 8 martie 2014.

Va fi însoțit de rude ale Celor Cinci, victime ale terorismului contra Cubei, juriști, oameni politici și activiști din Cuba și din lume, între care Alice Walker, câștigătoare a premiului Pulizer pentru cartea sa ”Culoarea purpurei”.

Comisia va audia mărturiile a aproximativ 20 de martori cheie, ca avocatul apărării celor Cinci în SUA, Martin Garbus, reprezentanți ai organizației internaționale pentru drepturile omului Amnesty International, și rude ale celor Cinci, inclusiv soțiile Olga Salanueva și Elizabeth Palmeiro.

Comisia va fi prezidată de un distins juriu internațional, copus din ex președintele tribunalului Suprem al Indiei,  Yogesh Kumar Sabharwal, ex magistratul de la Curtea Constituțională a Africii de Sud Zakeria Mohammed Yacoob și ex Președintele Curții Supreme de Justiție a Franței, Philippe Texier.

Vor exista mărturii ale  specialiștilor  legate de diferite măsuri adoptate pentru apărarea Cubei de amenințările  atacurilor teroriste. De asemenea, vor  fi mărturii ale victimelor cubaneze și internaționale  ale actelor teroriste orchestrate din Statele Unite.

În mesajul său de Anul Nou, Rene Gonzalez a subliniat importanța sprjinirii Comisiei Internaționale de Investigații, spunând:

”Când am fost închiși, acum 15 ani, vânătorii noștri nu și-au imaginat niciodată că din toate colțurile lumii oameni ca dv. vor apăra cauza noastră. În loc să suferim o înfrângere, ne-am întărit. În tot acest timp am suferit greutăți și pierderea ființelor dragi. Dar  moralul nostru nu a fost doborât, pentru că știam că putem conta pe oameni ca dv. din toată lumea. Solidaritatea  și strigătul pentru dreptate ne-a întărit pe noi și familiile noastre.”

Rob Miller, președintele Campaniei de Solidaritate cu Cuba din Marea Britanie, organizația gazdă a manifestării, a spus:

”Comisia Internațională  promite să fie una din manifestările cele mai importante din lunga istorie a acestui caz. Desfășurarea de la Londra, cu asistența și sprijinul atâtor personalități importante din toată lumea, va  cuprinde deliberări și concluzii ale Comisiei care vor avea un mare impact asupra Administrației Statelor Unite și președintele Obama,  care are  facultatea de a pune capăt acestei injustiții, imediat”.

Comisia Internațională este principalul  eveniment din campania internațională Glasuri pentru Cei Cinci, a a întrunit sute de personalități internaționale, ca John Le Carre, Emma Thompson, Danny Glver, Lord Rowan Williams, Martin Sheen, Noam Chomsky, Gunter Grass, Peter Capaldi, și Dame Vivienne Westwood. Lor li s-au alăturat mii de persoane care au trimis mesaje de sprijin pe site web  al campaniei.

O serie întreagă de alte manifestări se vor organiza în timpul lucrărilor Comisiei Internaționale, inclusiv un mare concert internațional la Barbican Hall din Londra cu  faimosul muzician cubanez și stea  al Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa și grupul său Cuarteto Patria, împreună cu alți artiști și invitați internaționali, pe lângă proiecții de filme și expoziții.

Informație pentru editori:

 1. Comisia Internațională de Invetigații pentru Cazul Celor Cinci va avea loc în zilele de 7 și 8 martie 2014 la Colegiul de Avocați (Law Society), 113 Chancery Lane, Londra WC2A 1PL.
 2. www.voicesforthefive.com strânge sprijinul de la artiști, medii de comunicare, juriști, Ong și organizații care fac campanie cerând justiție și libertate pentru cei Cinci de la Miami,  cunoscuți și ca Cei Cinci Cubanezi / cinci cubanezi deținuți din 1998 în Satele Unite pe când încercau să prevină atacurile teroriste contra poporului cubanez venite din partea unor grupuri cu sediul în SUA. Grupurile de apărători ai drepturilor omului și juriștii  au contestat imparțialitatea  procesului, iar Amnesty International a condamnat tratamentul  aplicat Celor Cini, descriindu-l drept ”contrar atât normelor de tratare a prizonierilor, cât și obligației  Statelor de a proteja viaț de familie”.
 3. O listă completă a aderenților Comisiei, de asemenea  mesaje video care  arată sprijinul internațional pentru această cauză, se pot găsi pe www.voicesforthefive.com. Acest site web  adresează o chemare  oamenilor din toată lumea pentru a adera on line cu mesaje, fotografii și video,  adăugând sprijinul lor la cel al sutelor de personalități internaționale care deja au făcut-o.
 4. Biletele de intrare pentru publicul care dorește să asiste  la lucrările Comisiei sunt disponibile pentru fiecare zi (10 lire pe zi). Se așteaptă ca cererea  să fie mare. Pentru a cumpăra bilet de intrare, intrați pe www.voicesforthefive.com
 5. Cei Cinci sunt Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Fernando Gonzalez, Antonio Guerrero și Rene Gonzalez / cinci cubanezi deținuți la Miami în 1998 pe când încercau să prevină atacurile teroriste îndreptate contra poporului cubanez. Au fost arestați la Miami în septembrie 1998, reținuți ilegal în izolare timp de 17 luni și acuzați de conspirație pentru comiterea de spionaj. Un proces injust i-a condamnat la pedepse care merg de la 15 ani până la de două ori închisoare pe viață.

Declarații:

Michael Mansfield QC, spune:
”sunt încântat să sprijin investigația  în cazul Celor Cinci de la Miami, care va avea loc la Londra în luna martie. Va fi o expresie  a adevărului și conștiinței popoarelor pentru popoare. Nu se poate avea încredere că oamenii politici ar avea aceste trăsături de caracter.”

Martin Sheen, cunoscut actor american, spune:
”Am sprijinit eliberarea Celor Cinci cubanezi de câțiva ani și voi continua s-o fac…pentru simplul motiv că Cei Cinci erau într-o misiune de salvare de vieți.  Erau numai ochi și urechi pentru a monitoriza organizațiile extremiste și a le zădărnici planurile…Președintele Obama, și Procurorul General al SUA, Eric Holder, vă adresez o chemare: Cei Cinci trebuie să aibă  o nouă posibilitate la tribunal sau să fie eliberați imediat. Trebuie să apărăm dreptul fundamental și apreciat  al unui proces  fără prejudecăți”.

Dave Prentis, secretar general al sindicatului din sectorul public UNISON, din Regatul Unit,   cu un milion de afiliați, spune:

”UNISON a făcut parte din mișcare a care timp de 15 ani a luptat pentru a obține justiție pentru Cei Cinci Cubanezi care au fost încarcerați pe nedrept acum atâția ani. De asemeneafacem parte din Comisia Internațională de Investigații, care va examina cazul în primăvara  anului 2014.  Nu vom avea odihnă până când nu vom obține  un sprijin multilateral pentru Cei Cinci”.

Pentru mai multe informații, luați legătura cu:
Rob Miller,
Tel. +44(0) 207 4905715
Celular: +44(0)7930693900
director@cuba-solidarity.org.uk
Cuba Solidarity Campaign, c/o Unite, 33-37 Moreland Street, London EC1V 8BB
www.voicesforthefive.com

MIȘCAREA ”UNIVERSITĂȚILE  SOLIDARE CU CEI CINCI” RECOMANDĂ:

 1. Eliberarea  Celor Cinci nu se va obține numai prin mecanismele  legale ale sistemului judiciar din SUA. Acesta este un proces politic care  are nevoie de solidaritatea mondială și în principal  a poporului din SUA.
 2. Pentru a obține această solidaritate mondială este necesar să fie cunoscut adevărul acestui caz și caracteristicile personale ale acestor CINCI BĂRBAȚI și familiile lor.
 3. Universitățile posedă un potențial inestimabil de  a  desfășura această popularizare grație  caracterissticilor progresiste și revoluționare ale acestui sector;
 4. Este important exemplul acestor Cinci Eroi, ca parte a poporului nostru, la formarea de valori la studenții și lucrătorii noștri și necesitatea de a  face din istoria lor un mod de a acționa al generațiilor viitoare.
 5. Necesitatea de a  scoate în evidență latura umană a cazului, injustiția care se comite cu ei și familiile lor ale căror membrii sunt bărbați și femei  din popor.
 6. Și în fine, necesitatea de a face să le parvină acolo în închisoare tot ce face poporul lor în lupta pentru punerea lor în libertate. Pentru ca ei să știe că sunt prezenți în fiecare minut al vieții  cubanezilor și a multor peroane  oneste din lume.

”Fiecare zi pe care cei CINCI  o petrec în închisoare este un nou afront la adresa  tuturor oamenilor  cinstiți care luptă pentru o lume mai bună”.

Solidaritatea  din lume ne asigură că cei CINCI EROI SE VOR ÎNTOARCE

adaugă un comentariu

*