Conferința Mondială de Solidaritate cu Cuba

icapNOTICIAS DE HOY   No. 74  Año III
Servicio de INFORMACION
SABADO 4 DE MARZO (IV)
Cierre: 09:30

cubasteag

 

 

Comitetul Organizator  prezintă a III Conferință Mondială de Solidaritate cu Cuba

De: Iliana García Giraldino  Foto: Orlando Perera (Siempre con Cuba)

cubaconfmondiala

Kenia Serrano, Președinta Institutului Cubanez de Prietenie cu Popoarele (ICAP), a prezentat Comitetul Organizator al celei de-a III-a Conferință Mondială de Solidaritate cu Cuba, prevăzută pentru 27-31 octombrie 2014 la Havana, pentru  al cărei proces pregătitor au fost convocate 80 de organizații, instituții și organisme din Insulă.

La reuniunea care a oficializat  începerea lucrărilor de pregătire a forumului, a asistat  José Ramón Balaguer Cabrera, membru al Secretariatului CC al PC din Cuba, Aleidita, fiica Luptătorului Erou Ernesto Che Guevara, Elizabeth Palmeiro, soția lui Ramon Labanino, unul dintre cei Cinci eroi prizonieri în SUA, și personaltăți ale vieții politice, sociale și culturale din țară.

Conferința Mondială va fi tribuna de luptă pentru cauza pentru care luptă frații noștri în lume, suntem  deschiși să îmbrățișăm propuneri pentru a îmbogăți munca de pregătire, a spus președinta ICAP în fața reprezentanților de organismo și organizații cubaneze și ai asociațiilor de prietenie ale Cubei cu alte țări.

cuba solidarosEa a anunțat cu satisfacție că la Conferință s-a anunțat deja primul delegat confirmat: președintele fondator al Namibiei, Sam Nujoma, care a trimis o comunicare pentru a  confirma că va asista la evenimentul mundial a cărui convocare a fost lansată în decembrie la al VIII-lea Colocviu Internațional pentru libertatea celor Cinci și contra terorismului, efectuat la Holguin.

Serrano  a subliniat că ”Marti și Fidel sunt pilonii ideilor pe care le apărăm”, și a amintit bucuria pe care a provocat-o  prezența Comandantului Șef la recenta constituire a noii legislaturi a Parlamentului cubanez, ”a fost un mesaj al tăriei Revoluției”, a spus ea.

A III-a Conferință este continuarea celor două anterioare, și  și ne propunem să ajungem cu convocarea la organizațiile de solidaritate cu Cuba și la toți prietenii Insulei carea u dorința de a răspunde evenimentului care va fi un spațiu pentru construirea de inițiative cares ă contribuie la îndepărtarea intenției deja eșuate a inamicilor de izolare a Cubei.

Vor fi organizate conferințe pe teme de actualitate națională de care s-au interesat mii de vizitatori carea u fost în Cuba în fiecare an prin intermediul ICAP, precum actualizarea modelului economic, política externă a Revoluției și integrarea latinoamericană și suveranitatea.

Între simpozioane apare Jose Marti și integrarea și rețelele sociale contra dezinformării, prin urmare vor  avea loc cinci întâlniri regionale și va fi  integrat în programul celui de-al X-lea Colocviu pentru libertatea celor Cinci și contra terorismului. La 28 octombrie va fi adus un omagiu  legendarului Comandant Camilo Cienfuegos.

Kenia Serrano i-a prezentat pe cei care sunt în conducerea Comitetului Organizator al celei de-a III-a  Conferințe Mondiale de Solidaritate cu Cuba și i-a citat pe Elio Gamez, prim-vicepreședinte al ICAP, coordonator al comisiilor de politică, informare, cazare, transport, acreditare, cultură, securitate, asigurare logistică și economie și finanțe.

Pe acest ultim capitol se va lucra la planificare  pentru a se obține ca evenimentul să se auto-susțină, iar deviza este  Unitate, Solidaritate, Integrare și Pace.

În continuare  reprezentanții diferitelor organizații ca Centrala Muncitorilor din Cuba, Federația Femeilor Cubaneze, Organizația Continentală Latinoamericană a Studenților (OCLAE), Centrul Memorial Martin Luther King, Consiliul Bisericilor, Mișcarea Cubaneză pentru Pace și Suveranitatea Popoarelor, Capitolul Cubanez al Rețelei de Apărare a Umanității și Rețeaua Universitară pentru Libertatea celor Cinci au manifestat sprijinul total  la acțiunea de mobilizare și pregătire  a Conferinței Mondiale.

În numele  familiilor Celor Cinci, Elizabeth Palmeiro a subliniat că lupta pentru eliberarea Eroilor se află într-un momento crucial și și-a exprimat dorința fierbinte ca cererea de eliberare a lui Gerardo, Ramon, Antonio, Rene și Fernando să un mai fie o temă a Conferinței pentru că ei să fie deja în Cuba și să poată mulțumi în acest cadru pentru toată solidaritatea primită de la atâția prieteni din lume.

La această reuniune s-a adus un emoționant  omagiu amintirii lui Sergio Corrieri, extraordinar om revoluționar care a fost președinte al ICAP, născut la 2 martie 1939, a murit la 29 februarie 2008 la vârsta de 69 de ani.

adaugă un comentariu

*