Cuba a creat patru vaccinuri contra cancerului

Jose Manzaneda
27 ianuarie 2013.

Cuba a dezvoltat deja patru vaccinuri contra diferitelor tipuri de cancer, este fără îndoială o veste importantă pentru omenire, dacă ținem cont că, după datele Organizației Mondiale a Sănătății, anual mor în lume din cauza acestei boli circa 8 milioane de persoane. Totuși,  marile media internaționale au ignorat aproape total acest fapt.

În anul 2012, Cuba  a omologat primul vaccin terapeutic contra cancerului de plămân la nivel mondial, CIMAVAX-EGF. Iar în ianuarie 2013 se anunță al doilea, denumit RACOTUMOMAB. Testele clinice din 86 de țări demonstrează că aceste vaccinuri, deși nu vindecă boala, obțin reducerea tumorilor și permit o etapă stabilă, mărind speranța și calitatea vieții.

Centrul de Imunologie Moleculară de la Havana, aparținând statului cubanez, este creatorul acestor vaccinuri. Deja din 1985 a fost creat vaccinul contra meningitei B (5), unic în lume, iar mai târziu altele, ca cele care combat hepatita B sau denghe (6). De asemenea,  se fac cercetări de mulți ani pentru a crea un vaccin contra HIV-SIDA. Alt centru de stat cubanez, laboratoarele LABIOFAM, dezvoltă medicamente homeopatice inclusiv contra cancerului. Este cazul medicamentului denumit VIDATOX, elaborat pe baza veninului de scorpion albastru.

Cuba exportă aceste produse farmaceutice în 26 de țări și participă în societăți mixte în China, Canada și Spania. Toate acestea sparg complet un stereotip foarte răspândit, menținut și de tăcerea mediatică în jurul progreselor Cubei și a altor țări din Sud: că cercetarea științifică de avangardă s-ar realiza numai în țări așa numite ”dezvoltate”.

Neîndoielnic, statul cubanez obține un randament economic din comercializarea acestor produse farmaceutice. Totuși filozofia sa de cercetare și comercializare sunt la antipozii practici comerciale a marii industrii farmaceutice.

Premiul Nobel pentru Medicină, Richard J. Roberts, denunța recent că companiile farmaceutice își orientează cercetările nu pentru obținerea  vindecării bolilor, ci se axează pe dezvoltarea  de produse farmaceutice pentru dureri cronice, mult mai rentabile economic. Și semnala că bolile proprii țărilor foarte sărace / din cauza  slabei rentabilități / pur și simplu nu se cercetează. De aceea, 90% din bugetul pentru cercetări este destinat pentru 10% din populația lumii.

Industria publică medico-farmaceutică din Cuba, chiar dacă este una din principalele surse de devize pentru țară, se conduce după principii radical opuse.

În primul rând, cercetările se îndreaptă, în bună parte, spre dezvoltarea de vaccinuri care evită boli și în consecință diminuează cheltuielile cu medicamentele ale populației. Într-un articol din prestigioasa revistă Science, cercetătorii de la Universitatea Stanford (California), Paul Drain și Michele Barry asigură că Cuba obține mai buni indici de sănătate decât Statele Unite cheltuind de douăzeci de ori mai puțin. Motivul: absența – în modelul cubanez – presiunilor și a stimulilor comerciali din partea farmaciilor și o strategie de succes în educația populației de prevenție.

De asemenea, terapiile naturale și tradiționale – ca medicina  verde, acupunctura, hipnoza și multe altele -, practici prea puțin rentabile pentru fabricanții de medicamente, sunt integrate de mulți ani în sistemul de sănătate publică gratuit din Insulă.

Pe de altă parte, în Cuba medicamentele sunt distribuite, în primul rând, în rețeaua spitalicească publică națională, în mod gratuit sau  înalt subvenționate / tocmai pentru că se obțin venituri în monedă convertibilă din exporturi.

Industria farmaceutică cubaneză abia dacă alocă buget pentru cheltuieli publicitare care, în cazul multinaționalelor, este mai mare chiar decât cel investit în cercetări.

În fine, Cuba impulsionează producția de medicamente generice pe care le pune la dispoziția altor țări srace  și Organizației Mondiale a Sănătății, la un preț mult inferior celui  cerut de  marile companii mondiale.

Dar aceste acorduri, străine de legile pieții,  generează puternice presiuni din partea industriei farmaceutice. Recent, Guvernul Ecuadorului anunța că a cumpărat din Cuba  un număr important de medicamente, în regim de ”reciprocitate” în schimbul unor burse pentru studenții ecuadorieni în Insulă și pentru sprijinul specialiștilor cubanezi în programul ”Manuela Espejo” pentru persoane  cu handicap. Protestele Asociației Laboratorelor Farmaceutice Ecuadoriene s-au transformat imediat într-o campanie mediatică, răspândind mesajul unei presupuse calități slabe a medicamentelor cubaneze.

Pe de altă parte, numeroși analiști văd în spatele loviturii de stat din Honduras, din anul 2009, marea industrie farmaceutică internațională, pentru că guvernul Manuel Zelaya, în cadrul acordului ALBA, voia să substituie importul de medicamente de la multinaționale  cu medicamente generice cubaneze.

Blocada SUA contra Cubei impune importante obstacole în calea comercializării pe plan internațional a produselor farmaceutice cubaneze, dar și aduce prejudicii direct cetățenilor din SUA.  De exemplu,  cele 80 000 de persoane diabetice care suferă în această țară, în fiecare an, amputări ale degetelor de la picioare, nu pot avea acces la vaccinul cubanez Heperprot P, care evită tocmai amputările.

Premiul Nobel pentru Chimie, Peter Agre, afirma recent că ”Cuba este un minunat exemplu de cum se pot integra cunoașterea și cercetarea științifică”. Irina Bokova, director general al UNESCO, spunea că se simte ”foarte impresionată” de progresele științifice ale Cubei și a exprimat voința acestei organizații a Națiunilor Unite de a le promova în restul lumii. Întrebarea este inevitabilă:  va avea colaborarea absolut necesară a marilor media internaționale pentru a le răspândi?

adaugă un comentariu

*