CUBA A ÎNDEPLINIT MARE PARTE DIN OBIECTIVELE MILENIULUI (ONU)

1

16 aprilie 2013.

Cuba a îndeplinit mare parte din Obiectivele Mileniului ale ONU, în ciuda costului economic și social  imens datorat blocadei americane,  semnalează un Raport publicat de Consiliul Drepturilor Omului.

În anul 2012, rata mortalității infantile a fost de 4,6 la mia de născuți vii, cea mai scăzută din America Latină, iar cea maternă  de 21,5 la 100 000, între cele mai mici la nivel internațional, precizează  textul pe care țara caraibiană îl va prezenta la 1 mai cu ocazia Examenului Periodic Universal.

Insula cea mai mare din Antile asigură accesul universal și gratuit la sănătatea publică și programul său de vaccinare are cea mai mare acoperire din lume, permițânt  prevenția a 13 boli.

În pofida restricțiilor impuse de blocada nordamericană la achiziționarea  de resurse și tehnologii, țara a adâncit cercetarea științifică pentru obținerea de vaccinuri contra virușilor de holeră, dengue și HIV și au prioritate planurile cu cel mai mare impact, între care cardiologia, cancerul, nefrologia și transplantul de organe.

În ultimii ani, programul național contra SIDA a avut   reușite notabile, a scăzut mortalitatea și diagnosticurile  tardive,  a crescut  durata de viață a persoanelor sub tratament și se menține practic eliminată transmiterea materno-infantilă a sifilisului și  HIV.

De asemenea, Cuba  a atins obiectivele mileniului  de eradicare a sărăciei extreme și foametei, de promovare a egalității între sexe și a femeii și a reușit  universalizarea învățământului primar.

Țara caraibiană a prima care a semnat și a doua care a ratificat Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare a Femeii.

Raportul pe 2011 a UNESCO recunoaște nivelul înalt educațional al țării caraibiene și o situează pe locul 14 în lume la indicele de Dezvoltare a Educației pentru Toți.

În pofida progreselor din acest domeniu, țara face eforturi pentru a atinge o mai bună calitate a tuturor nivelurilor de învățământ și a introdus schimbări pentru a  continua perfecționarea formării de  educatori, precum și pentru a crește rigoarea și eficacitatea în pregătirea studenților, semnalează textul.

Cuba are un înalt indice de dezvoltare umană și ocupă locul 51 între 187 de țări conform Raportului din 2011 pe această temă.

În plus,  conform indicelui de Dezvoltare Umană Ne Economic,  se află pe locul 17 la nivel mondial.

adaugă un comentariu

*