Declaratia Adunarii Nationale a Puterii Populare din Cuba

1

ADUNAREA NATIONALA A PUTERII POPULARE

 

D E C L A R A Ț I E

La 7 octombrie a fost eliberat din închisoarea Marianna, din nordul Floridei, Statele Unite, luptătorul antiterorist cubanez Rene Gonzalez Sehweret, după ce a ispășit 13 ani lungi de încarcerare nedreaptă.

De la arestarea lui în septembrie 1998, Rene Gonzalez Shwerert împreună cu tovarășii lui Gerardo Hernandez Nordelo, Ramon Labanino Salazar, Antonio Guerrero Rodriguez și Fernando Gonzalez Llort, au suferit în condiții crude și degradante închisoarea și au suportat  tot felul de presiuni și abuzuri, inclusiv  despărțirea de familii.  Toată ura a căror victimă au fost nu a putut să le  zdruncine convingerile și  cu deosebit stoicism și admirabilă  verticalitate au menținut întotdeauna o conduită exemplară ca deținuți.

Această atitudine demnă și curajoasă a celor cinci tovarăși ai noștri, faptul că nu au renunțat în nici o împrejurare la principiile lor și motivațiile de revanșă politică care au caracterizat procesele judiciare prin care  au fost condamnați Cei Cinci a fost ceea ce a determinat-o pe judecătoarea Joan Lenard  să-i impună o nouă și nejustificată pedeapsă lui Rene, respingându-i, la 16 septembrie, o moțiune ca la ieșirea din închisoare să se poată întoarce în Cuba în sânul familiei și poporului său.

Decizia judecătoarei care reiterează condiția specială și suplimentară de a-i interzice după ieșirea din închisoare ”să se asocieze și/sau să viziteze locuri anumite unde se știe că  există sau sunt frecventate  de indivizi sau grupuri teroriste…”, inclusă în sentința care i-a fost dictată la cererea expresă a Guvernului, este dovada incontestabilă că teroriștii anticubanezi continuă să se bucure de totala impunitate și de sprijinul autorităților americane.

Timp de peste 50 de ani administrațiile succesive ale acestei țări au adăpostit terorismul contra Cubei și  au acordat protecție  indivizilor și organizațiilor teroriste pe teritoriul propriu. Acolo trăiesc absolut normal, cu acces prioritar la mediile de difuzare și cu totală impunitate de a organiza și promova terorismul contra țării noastre cei care se fac răspunzători de atâta moarte și durere. Numai recunoașterea acestei realități de către judecătoare și Guvernul reafirmă Starea de Necesitate care a obligat la  penetrarea grupurilor teroriste și demonstrează că sancțiunile severe dictate Celor Cinci au fost  destinate  protejării adevăraților teroriști care, precum Luis Posada Carriles,  trăiesc liniștiți în Florida.

Nu încape îndoială că Guvernul Statelor Unite cunoaște perfect faptul că Rene trebuie să trăiască pe teritoriul acestei țări  lucru care constituie o serioasă amenințare pentru viața și integritatea sa fizică. Autoritățile americane vor fi răspunzătoare pentru ceea ce se poate întâmpla.

Cauza Celor Cinci este tot mai cunoscută în lume. Mii de bărbați și femei de pe toate latitudinile și toate  păturile sociale s-au alăturat  luptei pentru eliberarea lor, inclusiv numeroase Parlamente și organe legislative. Tuturor le mulțumim, în numele Celor Cinci și al familiilor lor, și ele victime ale unei nedreptăți atât de mari, pentru sprijinul lor în obținerea libertății acestora.

Totuși, nu a fost și nu este un drum ușor pentru că stau în cale revanșismul, ura și mințile întunecate care au primat mereu în Statele Unite în relația cu Cuba pentru că nu au reușit să supună poporul nostru.  De asemenea, se opune cenzura de fier în acest caz din mediile de presă,  care au făcut aluzie la această injustiție în foarte puține ocazii.

Credem cu fermitate că solidaritatea întregului popor și  cauzele juste trebuie să triumfe  asupra minciunii și injustiției. De aceea, facem apel la toate parlamentele și membrii acestora, la forțele și grupările politice și sociale angajate pe calea adevărului și justiției, la toți bărbații și femeile demni de pe planetă, să-și exercite toată influența pentru ca Președintele Obama să facă ceea ce trebuie să facă: să permită întoarcerea imediată a lui Rene în sânul familiei și să pună în libertate pe ceilalți patru tovarăși de luptă și captivitate.

Să facem posibil, cu toții, să se facă dreptate.

 

Comisia de Relații Internaționale
Adunarea Națională a Puterii Populare
Havana, 11 octombrie 2011.

adaugă un comentariu

*