Declarația Comitetului pentru Eliberarea celor Cinci și a Consiliului Național Român de Solidaritate cu Republica Cuba

fiveheroes

În septembrie 1998, cinci cubanezi au fost arestați la Miami de agenți ai FBI și izolați în celule de pedeapsă timp de 17 luni mai înainte ca ei să fie  trimiși la tribunal pentru proces.

Misiunea lor în Statele Unite era de a monitoriza activitățile grupurilor și organizațiilor responsabile de acțiuni teroriste contra Cubei.

”Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Fernando Gonzalez, Antonio Guerrero și Rene Gonzalez au fost acuzați de conspirație în vederea comiterii de spionaj. Cei Cinci, cum sunt cunoscuți în lume, au fost pe nedrept sancționați în Statele Unite, chiar pentru delicte care nu au fost dovedite niciodată într-un proces manipulat cu ajutorul unui grup de ziariști plătiți de Guvernul S.U.A. după cum a fost demonstrat de-a lungul timpului.

Cei Cinci au stat în închisori americane timp de 14 ani.

Lui Rene Gonzalez, pus în libertate după ce a ispășit condamnarea injustă, i-a mai fost impusă suplimentar o perioadă de ”libertate supravegheată” timp de trei ani tocmai în orașul Miami, unde tot timpul arestării celor 5 a fost creată o atmosferă dușmănoasă, fapt pentru care există preocuparea  că viața lui este amenințată. Trebuie să i se permită lui Rene să se întoarcă în Cuba, pentru a fi alături de familie, în căminul său, în Patria lui.

Autoritățile  Statelor Unite, chiar din momentul arestării celor Cinci au refuzat să le  acorde viză de intrare soțiilor lui Gerardo Hernandez și respectiv Rene Gonzalez, pentru vizitarea soților arestați, ceea ce încalcă drepturile fundamentale ale omului și libertățile și în același timp legile SUA.

S.U.A. aplică împotriva Celor Cinci, în mod absolut ipocrit, o politică de dublu standard, când pe de o parte desfășoară așa zisul război contra terorismului și pe de altă parte, dă adăpost și protecție celui mai sângeros terorist din America Latină, Luis Posada Carriles, responsabil de explozia în plin zbor a unui avion cubanez în anul 1976, atentat în care au murit 73 de persoane.

Pentru aceste motive și altele, ne unim glasul și voința cu mișcarea mondială de solidaritate crescândă cu Cei Cinci cubanezi și cerem președintelui Barack Obama să facă uz de prerogativele sale și să-i pună în libertate imediat și necondiționat pe Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Gerardo Hernandez și Ramon Labanino.

Bucuresti  15 09 2012

adaugă un comentariu

*