DECLARAȚIE FINALĂ

fiveheroes

DECLARAȚIA FINALĂ A CELUI DE-AL VII-LEA COLOCVIU INTERNAȚIONAL PENTRU ELIBERAREA CELOR CINCI EROI CONTRA TERORISMULUI

 

Cuba, 19 noiembrie 2011. – Pentru a șaptea oară prietenii solidari din lumea întreagă și-au dat întâlnire la Colocviul de la Holguin pentru a dezbate experiențele  și munca pe care trebuie s-o desfășoare în continuare  în această bătălie dură pentru adevăr, justiție și libertatea celor Cinci.

După 13 ani de închisoare nedreaptă, situația  celor Cinci frați ai n oștri continuă să fie crucială. Rene Gonzalez și-a ispășit  condamnarea la șapte octombrie, dar în loc să fie restituit Cubei, a primit o nouă pedeapsă: obligat să rămână pe teritoriul SUA timp de trei ani sub libertate  supravegheată, fără să poată primi vizita soției sale Olga Salanueva căreia până azi i-au  negat dreptul de a-l vizita și este expus grupurilor teroriste,  lucru pe care  Rene și cei patru frați de cauză l-au denunțat și care atentează la viața lui,  așa că se confruntă cu o amenințare  în plus.

Situația lui Gerardo Hernandez continuă să fie cea mai gravă dintre cei Cinci, cu două condamnări pe viață plus 15 ani de închisoare și căruia i se refuză sistematic vizita soției Adriana Perez.

Condamnările lui Ramon, Antonio și Fernando însumează 70 de ani de închisoare. Încă se așteaptă răspuns  la recursurile de Habeas Corpus prezentate de  apărarea celor Cinci, dar suntem conștienți de epuizarea căilor legale.

În timp ce antiteroriștii sunt ținuți în închisoare nedreaptă, Luis Posada Carriles, responsabil de moartea a mii de oameni nevinovați, a fost protagonistul unei parodii de proces în care n-a fost judecat ca terorist,  și primește protecție materială și beneficii oneroase de la guvernul Statelor Unite și-i sunt  celebrate crimele și face declarații fără cea mai mică remușcare.

Continuă să rămână fără răspuns cererea de extrădare prezentată de guvernul Republicii surori Venezuela, acum șase ani. Impunitatea acordată de diferitele administrații americane și injusta închisoare a celor Cinci demonstrează dubla morală a guvernului SUA în falsa lui luptă contra terorismului.

În fața gravității acestei situații devine imperios necesară intensificarea activității și nevoia de a crea mecanisme care să articuleze, să coordoneze și să confere continuitate acțiunilor pe care le desfășurăm de acum încolo pentru o eficiență mai mare a energiei enorme și muncii intense a comitetelor  din toată lumea.

Linii generale de acțiune

Cei 413 delegați din 50 de țări participanți la al VII-lea Colocviu Internațional pentru Libertatea celor Cinci și contra Terorismului adresăm chemarea:

  1. De a intensifica acțiunile  în Statele Unite și în toate celelalte țări,  realizarea unei campanii ample de denunțare permanentă și de mobilizare în diferite sectoare, între acestea, de juriști, unviersitari, studenți,  medii de comunicare. Generalizarea și sistematizarea experiențelor pozitive, evidențierea acțiunilor în favoarea păcii și contra terorismului.

În acest sens,  să fie  organizate conferințe cu intelectuali americani și  din Rețeaua de Apărare a Omenirii. Să fie prezentate  documentare și video despre cazul celor Cinci și terorismul contra Cubei în spații deschise, parcuri și piețe. Afișarea de postere și afișe publice despre cei Cinci. Realizarea de manifestații în fața Casei Albe, Departamentului de Justiție, Curții supreme și alte locuri de interes public cu o puternică prezență de manfiestanți.

Să insistăm pe lângă guvernele noastre să cunoască și să-și asume tema și să ceară eliberarea celor Cinci guvernului Statelor Unite.  Vizitarea congresmenilor și reprezentanților de omologii lor din alte țări.  Cei care nu pot merge la Washington să trimită comunicări cerând eliberarea celor Cinci.

Realizarea unei campanii de trimiteri masive de scrisori președintelui Obama din toată lumea. Mobilizarea intituțiilor religioase, americane și străine,  ca să se alăture acțiunilor. Invitarea  altor gurpuri apărătoare de cauze juste: Boricuas, Peltier, Lynne Steward, Jerico – printre altele – ca să se unească forțele la cererea  eliberării prizonierilor politici și denunțarea sistemului legal american în ansamblul lui.

Declararea zilei de 8 iunie, aniversarea verdictului injust dat de juriu aspura culpabilității celor Cinci pentru campanii de denunțare și mobilizare permanentă.

  1. Extinderea campaniilor  ”Ziua celor Cinci”. Multiplicarea acestei zile  prin acțiuni în toată lumea și remiterea de scrisori prin care să se ceară eliberarea celor Cinci la ambasadele Statelor Unite. Mobilizarea în fața ambasadelor SUA cu pichetări, apeluri telefonice la Casa Albă, mesaje pe paginile web, trimiteri de fax sau telegrame lui Obama.
  2. Intensificarea în Statele Unite a cererii pentru respectarea dreptului la vizită a Olgăi Salanueva și Adriana Perez.  Reluarea lucrului realizat de Comisia Internațională pentru Dreptul la Vizite Familiale.
  3. Intensificarea  muncii cu parlamentari, sindicaliști,  cler, personalități și mișcări sociale,  pentru ca aceștia să se adreseze omologilor  din SUA.
  4. Convocarea tineretului din toată lumea pentru a realiza concerte în timpul Campaniei Internaționale de Solidaritate de la 12 sseptembrie (aniversarea arestării lor)  până la 6 octombrie, ”Ziua Victimelor Terorismului”.
  5. Să se solicite artițtilor și intelectualilor  recunoscuți  sprijinul pentru realizarea de documetare, video și mesaje publice care să ceară eliberarea celor Cinci.
  6. Creșterea utilizării rețelelor sociale, twitter, facebook, blog și Internet pentru a  populariza și denunța cazul și intensificarea posibilităților pe care  le oferă mediile alternative.
  7. Să continuăm să facem apel la creativitatea și la cultură pentru a denunța cazul,  așa cum au făcut magistral copiii cubanezi din trupa La Colmenita cu excelenta piesă de teatru ”Abracadabra”. Utilizarea  suporturilor digitale pentru reproducerea grafica celor Cinci, opera lui tony și caricaturile lui Gerardo pentru realizarea de material publicitar și expoziții.
  8. A cere cu insistență desființarea organizațiilor teroriste cu sediul la Miami, și judecarea și pedepsirea asasinilor poporului nostru.
  9. Continuarea difuzării seriei ”Rațiunile Cubei”, despre terorism și acțiunile destabilizatoare  ale SUA față de Cuba și popoarele noastre.

Solidaritatea internațională și unitatea de acțiune a bărbaților și femeilor onești din lume va fi cheia pentru a învinge această colosală nedreptate.

Pentru: Rene, Gerardo, Ramon, Antonio și Fernando

Cerem: LIBERTATE ACUM!

Holguin, CUBA
19 noiembrie 2011
”Anul 53 al Revoluției”

adaugă un comentariu

*