Declaraţiile Spaniei despre Cuba sunt inacceptabile

Declaraţiile Spaniei despre Cuba sunt inacceptabile

De Luis Enrique Gonzalez

Havana, 21 ian. (PL). Cuba califică drept inacceptabile declarațiile guvernului spaniol care nu are  nici minima autoritate morală pentru a judeca țara caraibiană.

CUBA CONDAMNĂ MANIPULAREA ÎN CAZUL DEȚINUTULUI DECEDAT

Diverse medii de presă s-au făcut ecoul declarațiilor formulate de vicepreședintele guvernului spaniol al Partidului Popular, Soraya Saenz și al Comunicatului Ministerului de Externe și Cooperare al Spaniei, în legătură cu moartea deținutului de drept comun cubanez Wilman Villar Mendoza.

Deținutul fusese sancționt pentru că a lovit și rănit în public pe soția sa și apoi i-a atacat pe agenții de poliție care au intervenit  la cererea mamei soției.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă și Securitate Comună, Catherine Ashton, a spus că acest caz aruncă o îndoială asupra sistemului judiciar și penitenciar cubanez.

Consulatat de Prensa Latina, un funcționar al cancelariei cubaneze a declarat că ”este insolit faptul că guvernul Spaniei, având jumătate din tineri în șomaj și o rată înaltă de asasinate și violență contra femeilor,  cheltuiește bani într-o campanie ca să prezinte agresarea brutală a unei soții drept dizidență politică”.

De asemenea, el ”respinge energic aceste inacceptabile declarații făcute fără măcar să cerceteze sau să aștepte să cunoască ce s-a întâmplat în realitate”.

”Nici guvernul spaniol și nici Uniunea Europeană nu au minima autoritate morală pentru a judeca Cuba”, a spus el.

Aceeași sursă a declarat că ”în loc să se dedea la aceste falsificări grosolane ale realității, ar trebui să se ocupe să cerceteze și să sancționeze numeroasele morți în detenție care se petrec în instituțiile sale, frecventele acte de  brutalitate ale poliției contra manfestanților care au loc sistematic în Spania și alte țări din Uniunea Europeană.”

De asemenea,  ar trebui să cerceteze ”crimele și relele tratamente aplicate imigranților, zborurile secrete ale CIA cu persoane sechestrate și existența închisorilor secrete sau participarea ofițerilor proprii la acte de tortură”, a subliniat el.

adaugă un comentariu

*