Cazul celor cinci eroi antiteroriști cubanezi

Rezumat               

Cei Cinci Eroi sunt: Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero, Ramon Labaniño, Fernando Gonzalez și Rene Gonzalez.

Ei îndeplineau Misiunea de a proteja poporul cubanez de agresiunile provenite  de la grupurile anticubaneze  rezidente la Miami, Florida.

Au fost arestati si acuzati că spionează activitătile guvernului S.U.A.

Imediat au fost trimiși la Special House Unit sau Unitatea Specială de Cazare, mai cunoscută ca ”groapa” si unde prizonierii pot fi ținuti numai maximum 60 de zile.

Totuși, cei Cinci au stat acolo 17 luni si în izolare totală.

Din acel moment începe pregătirea procesului.

În pofida obiectiunilor energice ale Apărării, cazul a fost dus pentru proces în orașul Miami, total ostil si dominat de mafia de origine cubaneză, unde era imposibil de  realizat un proces just si impartial.

Acest fapt încalcă Amendamentul VI din Constitutia S.U.A., care stipulează: ”…în orice proces criminal, acuzatul va beneficia  de o judecare rapidă si publică de către un juriu impartial…”

Procesul s-a desfășurat în mijlocul unei campanii publice si mediatice agresive și a durat peste șase luni, devenind cel mai îndelungat proces  din S.U.A. până în acel moment. Peste 119 volume de mărturii și peste 20 000 de pagini de documente au fost compilate.

Acuzații                 

CARE SUNT ACUZATIILE CARE LI SE ADUC?

1. 26 de capete de acuzare minore (pentru toti) între care: uz de identităti false si ne-notificarea către autoritătile federale că lucrează în numele Cubei de pe teritoriul nordamerican.

2. Conspiratie în vederea săvârșirii de spionaj: în cazurile lui Gerardo, Antonio si Ramon (desi nu le-a fost confiscat nici un document militar clasificat).

- Din cele peste 20 000 de pagini de corespondentă între ei si Cuba nu a fost găsită nici o informație clasificată.

- După cum stipulează legea americană, pentru a demonstra delictul de spionaj trebuie să existe informatii despre apărarea națională, iar aici nu a existat niciodată.

3. Conspiratie în vederea comiterii de asasinat: în cazul lui Gerardo, acesta a fost legat de doborârea a două avionete  apartinând unui grup anticubanez, avionete care au pătruns în spatiul aerian al Insulei în 1996.

 La luarea deciziei au avut influentă presiunile repetate ale mafiei anticubaneze care cerea răzbunare pentru doborârea avionetelor.

Sentințele              

Celor Cinci li s-au dictat condamnări îndelungate si fără precedent si recluziune în cinci închisori de maximă securitate, complet separate una de cealaltă.

- Gerardo Hernandez: două închisori pe viată plus 15 ani.

- Antonio Guerrero: o închisoare pe viată plus 10 ani.

- Ramon Labaniño: închisoare pe viată plus 18 ani.

- Fernando Gonzalez: 19 ani.

- Rene Gonzalez: 15 ani.

Cei trei cu închisoare pe viață au devenit primele persoane din Statele Unite  care au fost condamnate la închisoare pe viată în cazuri de spionaj în care nu a existat nici un singur document secret.

Drepturile omului    ALTE INCALCARI ALE DREPTURIOLR OMULUI

- Guvernul Statelor Unite a interzis sistematic vizitele mamelor, sotiilor si copiilor prizonierilor.

- Guvernul Statelor Unite a îngreunat vizitele avocatilor  Apărării si ale functionarilor consulari cubanezi acreditati în această tară, ceea ce ignoră în mod arbitrar Articolul 37  din Regulile Minime de Tratament ale Detinutilor: ”Detinutii vor fi autorizati să comunice periodic, sub supraveghere corespunzătoare, cu familia si  prietenii de bună reputație, atât prin corespondentă cât si prin vizite.”

- Au fost supusi la pedepse dure pentru a li se slăbi integritatea psihică si fizică si au fost puși în celule de pedeapsă (gropi) pe perioade cuprinse între 17 luni si 48 de zile fără să fi comis nici o abatere.

- Cele de mai sus încalcă Regulamentul Biroului de Detinuti  al Statelor Unite care precizează: ”…timpul maxim de izolare în celule de pedeapsă nu trebuie să fie mai mare de 60 de zile…”. Iar Articolul 7 din Pactul Internațional al Drepturilor Civile si Politice  semnalează: ”Nici o persoană nu va fi supusă la torturi, la pedepse sau tratamente  de cruzime, inumane sau degradante…”

- Locuiesc cu detinuti de drept comun în celule, ceea ce încalcă Articolul 8 din Regulile Minime de Tratare a Detinutilor: ”Detinutii apartinând unor categorii diferite vor trebui cazati în stabilimente  diferite sau în sectii diferite în cadrul închisorii după sex si vârstă, antecedente si motivele detentiei…”

Procesul de apel   

PROCESUL DE APEL

Apelul initial a început în aprilie 2003 si a durat peste 27 de luni. S-a încheiat cu decizia unui complet format din trei judecători de la Curtea de Apel a SUA (Atlanta).

- În august 2005, după ce acesti trei judecători au examinat minuțios toate elementele care au intervenit în proces (caracteristicile contextului,  compozitia juriului, declaratiile participantilor la procesul judiciar, etc.), au decis unanim să le revoce condamnările si să dispună tinerea unui nou proces, asa cum prevede Constitutia S.U.A.

- Imediat, guvernul S.U.A. a  solicitat altor 12 judecători de la Curtea de Apel să revizuiască decizia celor trei judecători si în august 2006, acesti 12  magistrati au respins faptul că un climat de violentă si intimidare  domnea la Miami.

- În iunie 2008, completul de trei judecători a ratificat  verdictele de vinovăție  ale Celor Cinci.

- Au fost  ratificate sentintele lui Gerardo si Rene.

- Au fost anulate sentintele lui Tony, Fernando si Ramon si cazurile lor au fost trimise din nou la Curtea Districtului Miami, pentru a fi re-dictate sentințele.

- În ianuarie 2009, apărarea a cerut revizuirea cazului  la Curtea Supremă a S.U.A.

- În iunie 2009, Curtea Supremă a S.U.A. a anuntat, fără nici o explicație, decizia de a nu revizui cazul Celor Cinci în ciuda argumentelor solide prezentate de avocatii apărării, a dovezilor si a multiplelor încălcări ale legalitătii comise  de-a lungul întregului proces.

RE-DICTAREA SENTINTELOR

- În octombrie 2009 a avut loc audienta de re-dictare a sentintei lui Tony la Curtea districtului Miami si condamnarea  lui a fost modificată de la închisoare pe viată plus 10 ani la 21 de ani si 10 luni, plus 5 ani de libertate supravegheată.

- În decembrie 2009 a avut loc audienta de re-dictare a  sentintei lui Fernando si Ramon. Sentinta initială a lui Fernando (19 ani) a fost modificată la 17 ani si 9 luni închisoare, în timp ce sentinta lui Ramon (închisoare pe viată plus 18 ani) a fost redusă la 30 de ani închisoare.

Actualizare proces

ACTUALIZAREA PROCESULUI

- În iunie 2010  s-a prezentat apelul colateral sau habeas corpus în favoarea lui Gerardo, ceea ce constituie ultimul recurs legal în cadrul sistemului judiciar al S.U.A., pentru obtinerea revizuirii condamnării.

- Acest proces permite prezentarea de noi dovezi care demonstrează nevinovătia lui Gerardo, si  care demonstrează că guvernul american a manipulat probele, a obstructionat justitia si a plătit pentru a amenința judecătorii si juratii în timpul procesului.

- Acest apel colateral s-a făcut numai în numele lui Gerardo pentru că cazul său a fost închis când Tribunalul Suprem a refuzat să revizuiască procesul la 14 iunie 2009 si rămânea numai acest procedeu extraordinar.

- Este bine de mentionat că si în cazul lui Tony a fost prezentat un recurs de apel. (Memorandum de sprijinire a apelului colateral a lui Antonio).

- Campania mediatică promovată de guvernul american si ziaristii de la Miami contra celor Cinci.

- Că nu a fost implicat în nici un fel în doborârea avionetelor în anul 1996.

- Că s-a confruntat  cu o problemă din punct de vedere tehnico-legal, si anume că avea dreptul, pentru acuzatia gravă de conspiratie în vederea comiterii de asasinat care i s-a imputat, să fie judecat separat de restul procesului tulbure care a urmat si prin care au fost condamnati Cei Cinci.

- La 25 aprilie 2011, Procuratura si guvernul S.U.A. au solicitat tribunalului de la Miami să respingă această petitie.

Cele de mai sus constituie o presiune si conditionează si influentează decizia pe care ar putea-o lua tribunalul de la Miami si în particular judecătoarea Joan Lenard.

Apărarea are la dispozitie o lună pentru a-si prezenta răspunsul si din acel moment Tribunalul va decide momentul pentru  a-si prezenta verdictul

Solidaritate            

MISCAREA MONDIALĂ DE SOLIDARITATE

 Miscarea de solidaritate cu Cei Cinci este amplă si diversă. Există peste 200 de comitete pro-eliberare în peste 108 tări. Peste 2000 de grupuri de solidaritate, grupuri de prieteni, asociatii de absolventi în Cuba, în 146 de tări.

 CE OBIECTIVE SE URMĂRESC?

- Popularizarea intensă si sustinută a cazului, pentru a mobiliza opinia publică mondială în favoarea eliberării lor.

- Determinarea pretedintelui Obama să  facă uz de prerogativele constitutionale pentru eliberarea celor Cinci.

- Să se reusească ca Departamentul de Stat al SUA să acorde vize pentru Olga si Adriana ca să-si poată vizita  sotii, Rene si respectiv,Gerardo.

PRINCIPALELE ACTIUNI DESFĂȘURATE:

 - Luări de pozitie publice  ale șefilor de Stat sau Guvern si ale altor personalităti politice, religioase, intelectuali,  dintre care multi au abordat  subiectul direct cu președintele Obama, solicitându-i gratierea celor Cinci.

 - Întâlniri si vizite ale rudelor celor Cinci cu diferite persnalităti.

-  Realizarea anuală a  Campaniei Mondiale de Solidaritate cu cei Cinci.

- Prezentarea  de amicus curiae brief sau amicii curtii, în martie 2009.

- Prezentarea Raportului  Amnesty International, în octombrie 2010.

- Zilele Celor Cinci x Cinci.

- Campania europeană pentru un milion de semnături.

- Muncă permanentă a ambasadelor noastre în străinătate.

 

Concluzii               

- Cazul Celor Cinci Eroi este un caz eminamente politic, care trece dincolo de diferendul istoric SUA-Cuba.

- Procesul de apel colateral sau habeas corpus prezentat în favoarea lui Gerardo, constituie ultimul recurs legal în cadrul sistemului judiciar al SUA, pentru a se încerca schimbarea situatiei cu care se confruntă.

- Datoria fiecărui cubanez si persoană de bună credintă din lume este de a cunoaste si  face cunoscut cazul si aplicarea actiunilor concrete  după posibilitătile fiecăruia, cu scopul de a denunta injustitia si a contribui la eliberarea definitivă a celor Cinci compatrioti ai nostri