DISCURSUL MINISTRULUI DE EXTERNE AL CUBEI

BRUNO RODRIGUEZ PARRILLA, LA ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE LA TEMA 41: ”NECESITATEA DE A SE PUNE CAPĂT BLOCADEI ECONOMICE, COMERCIALE ȘI FINANCIARE IMPUSĂ  CUBEI DE STATELE UNITE ALE AMERICII”

New York, 13 noiembrie 2012.

Domnule Președinte,

Vreau să reiterez cele mai sincere condoleanțe din partea poporului și Guvernului cubanez Guvernului și poporului Statelor Unite, orașului New York, populațiilor direct afectate și în mod special familiilor  victimelor, pentru pierderile de vieți și  marilor daune materiale pe care le-a provocat uraganul Sandy.

Exprimăm  condoleanțele noastre și guvernelor și popoarelor din Bahamas, Haiti, Jamaica, Republica dominicană și Canada pentru aceleași evenimente, precum și Guatemalei și Mexicului pentru recentul seism care a afectat aceste țări.

Domnule Președinte,

La 6 aprilie 1960, subsecretarul de stat, Lester D. Mallory, a scris cea mai concisă, exactă și durabilă definiție a obiectivelor blocadei contra Cubei și citez: ”să provocăm decepție și disperare prin insatisfacție economică și penurie (să slăbim viața economică refuzându-i Cubei bani și aprovizionare cu scopul de a reduce salariile nominale și reale, provocând foamete, disperare și răsturnarea guvernului.”

Până astăzi, a rămas această viziune care a însemnat politica inumană, falimentară și anacronică a 11 administrații succesive, sub care s-au născut 76% din cubanezi. Țara noastră nu a fost niciodată în război, nici nu a comis acte ostile contra Statelor Unite. Nu a permis niciodată organizarea de acte teroriste contra poporului american.

În 2008, candidatul Obama i-a electrizat pe americani cu energia sa, cu origina și cuvintele ”Da, putem”. Trei luni mai târziu, acum Președinte,  anunța ”un nou început cu Cuba”, și spunea ”cred că putem să  îndreptăm relațiile dintre Statele Unite și Cuba într-o nouă direcție și să lansăm un nou capitol de apropiere care va continua pe timpul mandatului meu”, închei citatul.

Totuși, realitatea ultimilor patru ani s-a caracterizat printr-o persistentă recrudescență a blocadei economice, comerciale și financiare, în special în dimensiunea ei extrateritorială, în ciuda faptului că Adunarea a aprobat cu o consistentă și zdrobitoare majoritate, 20 de rezoluții consecutive, insistând să se pună capăt acestei politici.

A o menține nu este în interesul național al Statelor Unite. Dimpotrivă, dăunează intereselor cetățenilor proprii și companiilor, în special pe timp de criză economică și șomaj ridicat, aceștia  cerând, conform tuturor  sondajelor de opinie, schimbarea politicii. De ce  sunt îngrădite drepturile constituționale și civile și libertatea de a călători ale cetățenilor americani, interzicându-li-se să viziteze Insula, dacă ei pot merge în orice alt loc din lume, chiar și unde țara lor poartă războaie?

De ce să renunțe la o piață nouă de 11 milioane de persoane? De ce să cheltuiască în continuare sute de milioane de dolari, care  provin din impozitele plătite de cetățeni, cu inutila și ilegala subversiune contra Cubei? De ce să fie afectate relațiile cu alte state, inclusiv aliate, cu măsuri extrateritoriale care încalcă Dreptul Internațional? De ce este aplicată o abordare contrară celei care  animă relațiile economice cu state având un sistem politic diferit?

Blocada afectează de asemenea interesele legitime și discriminează emigrația cubaneză stabilită acolo, care în marea ei majoritate este pentru normalizarea relațiilor cu țara natală. Scade credibilitatea politicii externe a Statelor Unite, îi provoacă izolare, le așează într-o poziție de dublu standard, nu a fost  eficientă timp de 50 de  ani în scopurile urmărite și înseamnă o piatră de moară în relația tot mai incomodă cu America latină și Caraibele. Dacă ar înceta, s-ar evita o mai mare discreditare a politicilor umanitare și ar înceta să mai fie o încălcare a drepturilor omului pentru cubanezi.

Ar putea să se abțină să mai includă statul nostru pe liste false și  insolite ca cea care o califică drept patronatoare a terorismului, cu singurul scop de a justifica măsurile  suplimentare  contra tranzacțiilor financiare, lucru care dăunează atât de mult eficienței și credibilității în confruntarea internațională cu acest teribil flagel.

Nu există nici un motiv legitim sau moral pentru menținerea acestei blocade care a rămas ancorată în Războiul Rece. Este numai arma unei minorități tot mai restrânsă, izolată, violentă și trufașă care oferă sprijin electoral, disprețuiește cererea majorității și nu se resemnează în fața  hotărârii neclintite a cubanezilor de a-și decide singuri propriul destin.

Domnule Președinte,

Folosirea unei retorici mai puțin stridente și amenințătoare și anumite măsuri parțiale de flexibilizare a călătoriilor rezidenților de origină cubaneză, și altele de natură academică, științifică sau culturală, nu reușesc să ascundă  intensificarea blocadei în ultimii patru ani.

Raportul Secretarului General, la care  a contribuit un număr semnificativ de delegații și agenții aici prezente, documentează amplu multiplele și diversele  prejudicii provocate  nu numai țării mele, ci și multor guverne reprezentate aici.

În noiembrie 2011, Departamentul Trezoreriei a sancționat sucursala newyorcheză a băncii germane Commerzbank, cu o amendă de 175 500 dolari pentru că a servit de consultant și garant unui cetățean cubanez la plațile făcute unei companii canadiene.

În iunie 2012, Departamentul de Justiție a anunțat  impunerea unei amenzi de 619 milioane dolari băncii olandeze ING pentru presupuse încălcări ale regimului de sancțiuni impus Cubei și altor țări. Aceasta este amenda cea mai mare din istorie impusă unei bănci străine.

Referindu-se la acest fapt insolit, dl. Adam Szubin, directorul Oficiului de Control al Activelor Străine (OFAC) din Departamentul Trezoreriei, a spus pe un ton amenințător, și citez: ”Sancțiunile noastre legale reflectă principalele noastre interese  de siguranță națională și politică externă, iar OFAC le aplică exhaustiv. Această plată istorică ar trebui să servească drept avertizare clară oricui are intenția de a  profita ca să eludeze interdicțiile  impuse de Statele Unite”, închei citatul.

În timpul guvernării președintelui Obama, amenzile ating 2 miliarde 259 732 dolari și sunt duble față de ambele mandate ale lui George W. Bush.

Aplicarea blocadei a trecut de toate limitele imaginate. În decembrie 2011, Hotel Hilton din Trinidad-Tobago, proprietatea acestei țări și sub contract  de administrare cu lanțul Hilton, a primit ordine ultimative de la OFAC de a împiedica celebrarea în instalațiile sale a celei de-a IV-a Conferință la nivel  înalt a Șefilor de stat și de guverne din țările membre  ale CARICOM și Cuba, ceea ce constiuie un adevărat scandal și o lipsă de respect față de  toate țările  din Caraibe și față de comunitatea internațională.

În iulie 2012, doi directori ai filialei franceze a agenției de turism  Carlson Wagonlit Travel (CWT), au fost concediați pentru că au vândut pachete turistice cu destinația Cuba. Compania  riscă să fie penalizată cu o amendă de 38 000 dolari pentru fiecare pachet vândut.

La 10 mai 2012, la mai puțin de un an de la acordarea  primelor licențe foate limitate pentru a permite vizite ale cetățenilor americani în scopuri educaționale pentru schimburi de la popor la popor”, Departamentul Trezoreriei a interzis plimbările prin locurile de recreație, tranzacțiile financiare  legate de activitățile turistice și a stabilit noi măsuri mai restrictive pentru a cenzura itinerariile și programele pentru ca acestea  să se alinieze  politicii contra Cubei. În același timp, s-a anunțat că încălcarea acestor restricții va fi pedepsită cu amenzi de 65 000 dolari și suspendarea licențelor.

Domnule Președinte,

Daunele umane pe care le cauzează blocada  sunt imense și incalculabile. Provoacă suferințe, lipsuri, greutăți care afectează fiecare familie, fiecare copil, fetiță, băiat, , fiecare femeie și bărbat, fiecare persoană cu handicap, fiecare bătrân  sau bătrână, fiecare bolnav.

Centrul de Cardiologie Pediatrică ”William Soler” nu dispune de medicamentul Levosimendan, care se folosește în tratamentul afecțiunilor cardiace asociate cu capacitatea  de pompare a inimii la copiii mici.  Nu poate fi folosit  pentru a fost interzisă furnizarea, produsul fiind  al laboratoarelor Abbott.

La serviciul de chirurgie cardio-vasculată al acestui spital sunt îngrijiți anual între o sută și 110 copii sub un an, care în peste 90% din cazuri au nevoie de intervenție nutrițională, pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale cu pronostic mai bun. Țara noastră nu are acces la suplimente alimentare de uz parenteral produse acolo, care sunt recunoscute ca  cele mai eficace și de mai bună calitate.

Imposibilitatea de a achiziționa lamine tisulare pentru dermoexpansori și căutarea necesară pe piețe îndepărtate și la un cost mai mare, complică și prelungește tratarea  fetițelor și băieților care suferă de arsuri profunde, crescând durata vindecării și a șederii în spitale.

Serviciul de marcatori și electrofiziologie al Institutului de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară nu are echipamentul de cartare anatomică tridimensională nefluoroscopică, destinat investigației punctelor de aritmie din inima umană, din cauza retragerii firmei americane Saint Jude. Acest lucru  împiedică realizarea de intervenții  de cateterism și tratamente de altă natură pentru vindecarea aritmiilor complexe. Ca urmare, suntem obligați să trimitem acești pacienți în terțe țări pentru tratament.

În noaptea de 6 noiembrie președintele Obama a povestit tratarea fetiței Erin Catherine Potter, de 8 ani, bolnavă de leucemie, care trăiește  la Mentor, Ohio. La 28 octombrie 2009, am explicat în această sală că copiii cubanezi care  suferă  tot de leucemie limfoblastică și resping medicamentele obișnuite, nu pot fi tratați cu medicamentul ”Elspar”, creat pentru cazurile cu intoleranță, a cărui vânzare în Cuba este interzisă companiei Merck and Co. Și ei merită compasiune și alinare.

Am denunțat la 26 octombrie 2012, tot în acest loc, că serviciile noastre oftalmologice nu pot folosi Terapia Termică Transpupilară  pentru vindecarea cancerului de retină (retinoblastom) și pentru a reuși ca copiii să-și păstreze ochiul afectat.  De la data respectivă, 15 copii ca Lianna Aguilera Feria, de un an, Maria Sanchez Rosales și Rochely Mendoza Rabelo, de 2 ani, Erika Rodriguez Villavicencio, Fidel Valdes Marquez, Giovanna Alvarez Torres și Magdiel Leyva Suarez, de 3 ani, au suferit această  pierdere pentru că guvernul Statelor Unite interzice ca echipamente medicale necesare să fie cumpărate de noi de la compania americană Iris Medical Instruments.

Prin scopul său declarat și efectele directe, blocada contra Cubei este un act de genocid, în conformitate cu  paragrafele  b și c din Articolul 2 al Convenției de la Geneva de Prevenire și Sancționare a Delictelor de Genocid, din anul 1948. Constituie o încălcare masivă, flagrantă și sistematică a drepturilor omului ale unui popor întreg.

Ne opunem cu hotărâre  măsurilor coercitive unilaterale și sancțiunilor economice care aduc numai daune ființei umane.  Așa cum s-a exprimat de la această tribună liderul istoric al Revoluției, ”vrem o lume fără hegemonisme, fără arme nucleare, fără intervenționism, fără rasism, fără ură națională sau religioasă, fără atingerea suveranității vreunei țări, cu respect pentru independență și libera determinare a popoarelor, fără  modele universale care nu țin seama de tradițiile și cultura tuturor componenților omenirii, fără blocade pline de cruzime care omoară bărbați, femei și copii, tineri și bătrâni, ca bombele atomice silențioase”.

Domnule Președinte,

Așa cum se arată în Raportul Secretarului General, daunele economice acumulate timp de peste 50 de ani, au atins în anul 2011 un bilion șaizecișișase miliarde de dolari, calculate în mod riguros și  conservator pe baza deprecierii dolarului față de aur.

Orice persoană de bun simț și-ar putea imagina  nivelul de viață și de dezvoltare pe care l-am fi putut  atinge dacă am fi avut aceste resurse.

Blocada este una din cauzele principale ale problemelor economice cu care se confruntă țara noastră și obstacolul esențial în calea dezvoltării economice și sociale.

Încalcă Dreptul Internațional, este contrară scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite și încalcă dreptul la pace, la dezvoltare și la securitate a unui stat suveran. Este un act de agresiune și o amenințare permanentă  la adresa stabilității unei țări. De asemenea, este o încălcare grosolană a normelor de comerț internațional, de navigație liberă, a drepturilor suverane ale statelor prin caracterul ei extrateritorial.

Cum blocada este o politică unilaterală, trebuie să înceteze unilateral.

Domnule Președinte,

Poporul american, pentru care Cuba  nutrește sentimente de prietenie și respect, l-a reales de curând Președinte pe Barack Obama. În timpul campaniei, acesta a repetat de zeci de ori cî va continua să fie  ”Președintele schimbării” și că ”va merge înainte”.

Președintele Obama are posibilitatea de a iniția o nouă politică față de Cuba, diferită de cea a celor zece predecesori ai săi, timp de peste jumătate de secol.

Desigur, va fi dificil și se va lovi de obstacole, dar Președintele are facultățile constituționale care-i permit să asculte opinia publică și să genereze dinamica necesară, prin decizii executive, chiar fără să treacă prin Congres. Nu încape îndoială că ar fi aceasta o moștenire istorică.

Ar comite o gravă eroare de calcul și ar face totul mai dificil pentru viitor dacă ar decide să aștepte o nouă generație de lideri cubanezi sau colapsul imposibil al economicie noastre. Această opțiune l-ar plasa în istorie ca  al unsprezecelea care repetă aceeași greșeală.

Reafirm, în numele Președintelui Raul Castro, voința fermă a Guvernului Cubei de a avansa spre normalizarea  relațiilor cu Statele Unite, printr-un dialog respectuos, fără condiții prealabile, pe baze de reciprocitate și de egalitate suverană, fără nici o lezare a independenței și suveranității noastre.

Prezint astăzi din nou Guvernului Statelor Unite propunerea unei agende de dialog bilateral, îndreptat spre normalizarea relațiilor, care cuprinde,  ca teme fundamentale, ridicarea blocadei economice, comerciale și financiare, excluderea de pe lista arbitrară și nelegitimă a țărilor teroriste; abrogarea Legii de Acomodare Cubaneză și a politicii ”picior uscat-picior ud”; compensarea daunelor economice și umane; restituirea  teritoriului ocupat de Baza Navală de la Guantanamo; terminarea agresiunilor radio și TV, și încetarea finanțării subversiunii interne.

Un element esențial de pe această agendă este eliberarea celor Cinci  luptători  antiteroriști cubanezi, deținuți  cu cruzime și pe nedrept sau reținuți în această țară. Un act de justiție sau, cel puțin, o soluție umanitară ar atrage recunoștința  poporului meu și răspunsul Guvernului nostru.

De asemenea, afirm disponibilitatea de a negocia acorduri de cooperare în domenii de cel mai mare interes reciproc, cum ar fi  combaterea traficului de droguri, terorismul, traficul de persoane și pentru completa regularizare a relațiilor migratorii, precum și pentru prevenirea  și atenuarea dezastrelor naturale și protecția mediului și a mărilor comune.  Propunem și reluarea convorbirilor, unilateral suspendate de contraparte, pe teme migratorii și pentru restabilirea  relațiilor poștale.

Excelențele Voastre,

Domnilor Delegați,

În orice caz poporul nostru își va apăra cu orice preț cuceririle, va persista în idealurile lui, se va reface după catastrofele naturale ca aceea care a devastat acum câteva zile Santiago de Cuba și provinciile orientale și centrale, și va continua cu fermitate actualizarea și dezvoltarea socialismului nostru ”cu toții și pentru binele tuturor”.

În numele acestui popor eroic, al copiilor, femeilor, bătrânilor, cer guvernleor angajate să respecte Carta Națiunilor Unite și Dreptul Internațional, normele sistemului multilateral de comerț, libertatea de comerț și navigație, și care resping aplicarea extrateritorială a unei legi naționale, să voteze din nou în favoarea proiectului de rezoluție care figurează în  documentul A/67/L.2, intitulat ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale și financiare impusă Cubei de Statele Unite ale Americii”

Vă mulțumesc.

adaugă un comentariu

*