Discursul Ministrului de externe Bruno Rodriguez

Doamnă Președintă,

La 11 septembrie 2001, noi cubanezii am împărtășit durerea poporului american în fața actelor teroriste atroce și i-am oferit solidaritatea,  încurajarea și cooperarea noastră dezinteresată. Ca întotdeauna, Cuba s-a exprimat atunci, cu toată claritatea, contra terorismului și contra războiului.

După zece ani, lumea este încă mai nesigură pentru că,  în loc să transforme  consensul internațional contra terorismului într-un sistem de cooperare mondial pentru a-i face față, Statele Unite  au invadat și ocupat Irakul și Afganistanul, provocând moartea a sute de mii de persoane și suferința a zeci de milioane.

N-a putut fi asucunsă folosirea  înșelătoriei, a torturii,  a asasinatelor sau execuțiilor extrajudiciare, dispariția de persoane,  dewtențiile arbitrare,  zborurile și închisorile secrete ale CIA din Europa și alte regiuni.

Guvernul Statelor Unite aduce o ofensă memoriei victimelor de la 11 septembrie când menține într-o detenție îndelungată și inumană pe cei cinci luptători atiteroriști cubanezi, condamnați pe nedrept la sentințe de cea mai mare severitate, prin procese judiciare  manipulate,  pentru că ei au  căutat informații despre activitatea teroristă a grupurilor care au operat cu absolută impunitate, de pe teritoriul american, contra Cubei și au provocat moartea sau mutilarea a 5 577 de cetățeni  cubanezi.

Cer stăruitor, din nou, Președintelui Obama să facă uz de prerogativele sale pentru a-i pune în libertate ca un act de justiție sau gest umanitar care ar fi apreciat profund  de copiii lor, de soții, mame și tați bătrâni, și de întregul nostru popor.

Doamnă Președintă,

Guvernul cubanez reiterează disponibilitatea sa și interesul de a avansa spre normalizarea relațiilor cu Statele Unite. Reiterez astăzi propunerea de a fi inițiat un dialog pentru soluționarea problemelor bilaterale, inclusiv  cele umanitare, precum și oferta de a negocia acorduri de cooperare contra traficului de droguri, a terorismului,  traficului de persoane, dezastre naturale și pentru protecția mediului ambiant, chiar pentru cazurile de vărsare de petrol ca cea produsă la platforma British Petroleum din Golful Mexic.

Totuși, știm că campania electorală a început deja în această țară în timp ce starea economiei se agravează.

Blocada economică, comercială și financiară impusă Cubei se intensifică și daunele acumulate au atins deja  975 miliarde dolari, la valoarea actuală a aurului. Încercarea de răsturnare a ordinii constituționale alese liber de cubanezi se intensifică.

Crește presiunea exercitată de  extrema dreaptă și mafia de origină cubaneză pentru a zădărnici mpsurile minime adoptate de guvernul american care favorizează, în anumită măsură, legăturile emigrației cubaneze cu patria și schimburile reciproce dintre cele două popoare.

În Cuba, Președintele Raul Castro Ruz a reiterat  că vom continua să schimbăm, în mod suveran,  tot ce trebuie schimbat, pentru a face mai eficientă economia noastră și  pentru a îmbunătăți socialismul nostru.  Pentru ”a cuceri  dreptatea” și a  ne prezerva  deplina independență.

Așa cum dorea Marti, ”mai înainte de a pregeta de a lupta pentru a face liberă și prosperă patria, s-ar uni marea din Sud cu marea din Nord și s-ar naște un șarpe dintr-un ou de acvilă.”

Vă mulțumesc.

Pagina: 1 2 3

adaugă un comentariu

*