Erou al cubei a început procedurile de renunțare la cetățenie Statelor Unite

rene-gonzalez

Rene Gonzalez Sheweret, unul dintre cei cinci antiteroriști cubanezi forțați să ispășească condamnări îndelungate de către justiția americană, a început  lunea aceasta procedurile de renunțare la cetățeni americană la Secția de Interese a SUA de la Havana (SINA), lucru care ar putea reduce timpul de libertate supravegheată și să determine rămânerea sa definitivă pe pământul Patriei.

”Tocmai am remis  documentele pentru renunțarea la cetățenia americană. Procesul nu are o dată  exactă de încheiere, dar este foarte probabil ca pe 16 sau mai devreme, să am un răspuns. Asta poate să însemne  că nu va trebui să mă întorc în Statele Unite, dar nu avem certitudinea. Procesul este în mâna lor care decid”, a declarat și Erol Republicii Cuba la ieșirea din sedil SINA după circa 40 de minute, împreună cu avocatul său Phillip Horowitz.

Gonzalez Sheweret a venit la Havana cu permis judiciar  al Statelor Unite, pentru a doua oară de când  a ieșit din închisoare în octombrie 2011 și a trecut la regimul de libertate supravegheată. Prima dată a fost în martie 2012, cu ocazia morții frateluisău Roberto, iar cea mai recentă în aprilie a.c., pentru funeraliile tatălui său.

Născut la Chicago și în vârstă de 56 de ani, Rene a fost arestat în 1998  și judecat în anul 2000, împreună cu Ramon Labanino, Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero și Fernando Gonzalez, cubanezi luptători în orașul Miami contra grupurilor teroriste care plănuiau acțiuni violente contra Cubei, înîuntrul și în afara Insulei și chiar au pus în pericol viața și integritatea propriilor cetățeni americani.

”Mi-am regăsit sentimentele, ă simt fericit că mă aflu în Cuba cu familia mea, dar sufăr pentru moartea tatălui și fratelui meu; de asemenea, mai sunt patru frați deținuți pe nedrept”, a spus el înainte de a pleca de la SINA împreună cu soția sa, Olga Salanueva.

Rene a ajuns  în jurul orei 4 după amiaza la SINA, împreună cu Horowitz și după câteva minute au venit și Olga  cu cei doi fii.

Înainte de a începe demersul și imediat după ce a terminat, a  fost primit cu ovații de  vecini, trecători și lucrători care,  circa 50 de persoane, și-au dat seaman de prezența lui și au ovaționat în sănătatea lui.

Rene Gonzalez a explicat procesul demersul întreprins pentru a rămâne în patria lui.

GRANMA.- Antiteroristul cubanez Rene Gonzalez a declarat că prezintă cererea de renunțare la cetățenia  americană, demersul fiind abia la început pentru a putea rămâne în patria sa, ca o modificare  a condițiilor de libertate supravegheată.

Cu ordinul judecătoarei Joan Lenard că pot sta în Cuba dacă renunț la cetățenia americană nu se termină totul, pentru că încă trebuie să fac demersurile legale și să prezint cererea la Secția de Interese a SUA la Havana, ceea ce înseamnă abia primul pas, a explicat el.

”Acum trebuie să semnez un document pe care-l vor elabora ei pe baza solicitării și apoi totul rămâne în mâna guvernului american, pentru că ei trebuie să emită un certificat de pierdere a cetățeniei,  după care voi fi numai cetățean cubanez”, a spus el.

Pe de altă parte, a apreciat că acestei campanii internaționale pentru eliberarea  cubanezilor antiteroriști îi lipsește un singur lucru, și anume să ajungă la opinia publică americană.

”În acești ani am reușit să unim voințele din lumea întreagă șiavem prieteni puternici capabili să transmită mesajul, dar poporul american este acela care trebuie să cunoască cazul nostru și să afle că Guvernul ne-a aruncat în închisoare pentru a proteja terorismul”, a afirmat el.

În acest sens, a spus el, judecătoarea  mi-a spus odată că terorismul este ceva rău, dar că eu nu aveam dreptul să-l combat, trebuia să-i las liniștiți și să nu mă apropii de ei.

În ceea ce privește procesul legal al cazului, el a spus că a fost greu încă de la arestare, fiindcă li s-a aplicat rigoarea maximă ca să-i oblige să cedeze.

Închisoarea a fost altă încercare dură cu care ne-am confruntat cu resursele pe care le aveam, eu făcând exerciții fizice și citind, Tony  comunicând tot timpul, Ramon cu sportul lui, Fernando studiind și Gerardo cu acel umor care-l ridică deasupra oricărei tragedii, a adăugat el.

”Deși nu putem uita că Gerardo se confruntă cu pericolul de a muri în închisoare”, a subliniat el amintind faptul că  are de ispășit două condamnări pe viață plus 15 ani.

Rene a  accentuat faptul că cel mai important este să se știe că ei vor rezista și lupta trebuie să continue ca să se obțină eliberarea  tuturor. (PL)

adaugă un comentariu

*