FEMEILE CER ELIBERAREA CELOR CINCI

1

Lisabona, 6 febr.(PL). – Federația Democratică Internațională a Femeilor (FDIM) a cerut aici președintelui Statelor Unite, Barack Obama, să-i elibereze pe cei Cinci antiteroriști cubanezi deținuți pe nedrept în țara sa de peste 13 ani.

  • Marș în Peru pentru eliberarea celor cinci.
  • Spaniolii cer lui Obama eliberarea din închisoare a antiteroriștilor cubanezi.
  • Femeile din 23 de țări întrunite în orașul portughez Almada, districtul Setubal, cer printr-o scrisoare adresată președintelui SUA imediata eliberare a lui Gerardo Hernandez, Fernando Gonzalez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero și Rene Gonzalez..

FDIM, care reunește sute de organizații și exprimă vocea și voința a mii de femei din toată lumea, îi cer lui Obama acest gest umanitar în calitatea lui de laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Fondată în 1945, organizația mondială, care pregătește în Portugalia al XV-lea Congres ce va avea loc între 8 și 12 aprilie la Sao Paulo, Brazilia, a dedicat acest sfârșit de săptămână unei zile de solidaritate cu Cuba și Palestina.

În numele Federației Femeilor Cubaneze, delegata Elpidia Moreno a mulțumit pentru sprijinul exprimat  față de Insula caraibiană.

Moreno a vorbit în special de acțiunile multiple întreprinse de toate membrele FDIM, care în fiecare an mobilizează în țările respective opinia publică pentru a obține eliberarea celor cinci compatrioți.

Maria Guerreiro de Sousa, președinta  Camerei Municipale din Almada, a pus în evidență  faptul că acești cinci luptători, cunoscuți ca Cei Cinci în campaniile internaționale  în favoarea eliberării lor, sun un exemplu demn de rezistență.

Guerreiro de Sousa a amintit că cei Cinci reprezintă un popor care a suportat peste 50 de ani de blocadă, ostilități și acte de terorism dein partea Statelor Unite, care s-au soldat cu peste 5 000 de victime, morți și mutilați.

La rândul său, Regina Marques, lidera Mișcării Democratice a Femeilor Portugheze, a îndemnat  la  acțiune neîncetată până când Gerardo, Antonio, Ramon, Fernando și Rene se vor întoarce în cea  mai mare Insulă din Antile. Ea a subliniat importanța intensificării acțiunilor adresate Statelor Unite pentru ca opinia publică americană să cunoască această nedreptate, care, a spus ea,  durează de peste 13 ani și este trecută sub tăcere de mediile de presă americane și ale aliaților din Europa.

În același sens s-a pronunțat braziliana Marcia Campos, președinta FDIM, care a cerut tuturor organizațiilor feminine de pe planetă să apere cauza celor Cinci.

La manifestarea de solidaritate au asistat ambasadorul Cubei în Portugalia, Eduardo Gonzalez și omologul lui palestinian.

adaugă un comentariu

*