Genialitatea lui Chavez

25 ian 2012

Președintele  Chavez a prezentat în fața Parlamentului Venezuelei Raportul activității realizate în 2011 și programul  pentru anul acesta.  După ce a îndeplinit riguros formalitățile cerute de această importantă acțiune,  a vorbit în Adunarea autorităților oficiale ale Statului, parlamentarilor din toate partidele și simpatizanților și adversarilor pe care țara i-a reunit în cel mai solemn act.

Liderul bolivarian  a fost amabil și respectuos cu toți cei prezenți cum este el de obicei. Dacă cineva cerea să ia cuvântul pentru vreo clarificare,  îi dădea imediat această posibilitate. Când o parlamentară, care nu-l salutase amabil ca ceilalți adversari,  i-a cerut să vorbească, și-a întrerupt raportul și i-a cedat cuvântul, cu un gest de mare înălțime politică. Mi-a atras atenția duritatea extremă cu care Președintele a fost luat la rost cu fraze care  au pus la încercare cavalerismul și sângele rece. Era o incontestabilă ofensă, deși nu aceasta a fost intenția parlamentarei. Numai el a fost capabil să răspundă cu seninătate  la insultantul calificativ de ”hoț” pe care ea l-a folosit pentru a judeca conduita Președintelui pentru niște legi și măsuri adoptate.

După ce s-a asigurat  de înțelesul exact al termenului folosit, a răspuns la cererea individuală  de unei dezbateri cu o frază elegantă și pașnică: ”Acvila nu vânează muște”, și fără a mai adăuga vreun cuvânt, și-a continuat  calm expunerea.

A fost o dovadă neîntrecută de minte agilă și autocontrol. Altă femeie, de condiție umilă,  în cuvinte emoționante și profunde  și-a exprimat uimirea pentru ceea ce văzuse și a făcut să izbucnească în aplauze imensa majoritate prezentă acolo, care era formată din toți prietenii și mulți dintre adversarii Președintelui.

Peste nouă ore a investit Chavez în discursul de dare de seamă fără să scadă interesul suscitat de cuvintele lui și, poate datorită incidentului, a fost ascultat de un număr incalculabil de oameni. Pentru mine, care de multe  ori am abordat probleme arzătoare în discursuri lungi făcând  un efort maxim pentru ca ideile pe care voiam să le transmit să fie înțelese,  nu reușesc să-mi explic cum acel soldat de origină modestă era capabil să mențină cu mintea agilă și inegalabil talent asemenea desfășurare oratorică fără să-și piardă vocea și nici să-i scadă forța.

Politica pentru mine este bătălia  amplă și hotărâtă de idei. Publicitatea este treaba publiciștilor, care poate cunosc  tehnicile pentru  a face ca ascultătorii, spectatorii și cititorii să facă ce li se zice. Dacă asemenea știință, artă sau cum s-o fi chemând, este folosită pentru  binele oamenilor, ar merita respect; același pe care-l merită cei care-i învață pe oameni obiceiul de a gândi.

Pe scena Venezuelei  se dă azi o mare bătălie. Inamicii interni și externi ai revoluției preferă haosul, cum afirmă Chavez, în locul unei dezvoltări juste, ordonate și pașnice a țării.  Obișnuit să analizez faptele petrecute timp de jumătate de secol, și să observ de fiecare dată cu mai multe elemente de judecată istoria timpului nostru și comportamentul uman, înveți aproape  să prezici desfășurarea viitoare a  evenimentelor.

Pagina: 1 2 3 4 5

adaugă un comentariu

*