LUMEA MINUNATĂ A CAPITALISMULUI

Căutarea adevărului politic va fi întotdeauna o sarcină dură, chiar și în timpurile noastre când știința ne-a pus în mână un mare volum de cunoștințe. Unul dintre cele mai importante lucruri a fost acela de a cunoaște și studia fabuloasa putere a energiei conținută în materie.

Descoperitorul acestei energii și a posibilei ei folosiri era un om pașnic și cumsecade care, în ciuda desgustului său pentru violență și război,  a cerut Statelor Unite s-o dezvolte, țară condusă pe atunci  de Franklin D. Roosevelt,  cu o cunoscută poziție antifascistă, lideul unei țări capitaliste în criză profundă, care contribuise la salvarea ei cu mijlocare  puternice ceea ce i-au atras ura extremei dreapta din propria clasă. Astăzi acest stat impune lumii cea mai brutală și periculoasă tiranie pe care a cunoscut-o fragila noastră specie umană.

Știrile care provin din Statele Unite și aliații din NATO se referă la ticăloșiile comise de ei și complicii lor. Orașele cele mai importante din Statele Unite și Europa reflectă bătălii permanente de stradă între manifestanți și poliția bine antrenată și alimentată, cu care blindate și costume de război, împărțind lovituri, picioare și gaze contra femeilor și bărbaților, răsucind brațe și gâturi de tineri și bătrâni, arătând lumii actele pline de lașitate care se comit contra drepturilor și vieții cetățenilor din propriile țări.

Până când  vor putea dura asemenea barbarii?

Ca să nu lungesc vorba, dat fiind că aceste tragedii  se vor prezenta tot mai mult la televiziune și în presă în general, și vor fi ca pâinea care le este refuzată zilnic celor care au tot mai puțină, voi cita o știre primită astăzi de la o importantă agenție occidentală:

”O bună parte din coastele japoneze ale Pacificului ar putea fi inundate de un val gigantic de peste 34 de metri dacă se va produce un seism puternic, conform calculelor revăzute de o comisie de guvern.”

”Orice tsunami provocat de un cutremur  cu magnitudinea 9 în depresiunea Nankai, care pleacă de la principala insulă niponă Honshu până la insula sudică Kyushu, ar putea atinge 34 m înălțime, semnalează comitetul.

Un calcul anterior din 2003 estima  că înălțimea maximă a unui tsunami ar fi sub 20 de metri.”

”Uzina de la Fukushima fusese proiectată să reziste unui tsunami de 6 metri, mai puțin de jumătate din înălțimea valului care a lovit-o la 11 martie 2011.”

Dar nu sunt motive de îngrijorare. O altă știre datată acum două zile, 30 martie, ne poate liniști. Vine de la o agenție  într-adevăr bine informată. În câteva cuvinte voi  rezuma: ”Dacă Dv. ați fi fotbalist, șeic arab sau  conducător al unei mari companii multinaționale ce tip de tehnologie v-ar tenta?

”Recent, niște cunoscute magazine de lux de la Londra au inaugurat o secțiune dedicată iubitorilor de tehnologie cu portofelele umflate.

”Televizoare de un milion de dolari, camere video Ferrari și submarine individuale sunt câteva din fetișurile care vor face deliciul milionarului.””Televizorul de un milion de dolari este bijuteria coroanei.”

”În cazul Apple, compania se angajează să pună la dispoziție noile sale produse în aceeași zi cu lansarea pe piață.”

”Să presupunem că am ieșit din conacul nostru și deja ne-am plictisit să hoinărim cu iahtul, limuzina, helicopterul sau jetul. Ne-a mai rămas o opțiune să cumpărăm un submarin individual sau de două persoane.”

Oferta  continuă cu celulare cu carcasă de oțel inoxidabil, procesor de 1,2 GHz și 8 G memorie, și tehnologia NFC pentru a efectua plăți prin celular. Videocamera cu pecetea Ferrari.

Nu-i așa, compatrioți, că-i minunat  capitalismul! Poate că noi suntem vinovați că nu are fiecare cetățean un submarin particular la plajă.

Ei sunt aceia și nu eu care au amestecat în aceeași traistă șeici arabi și conducători de companii transnaționale  cu fotbaliștii. Cel puțin ultimii distrează milioane de persoane și nu sunt inamici ai Cubei. Trebuie precizat.

FIDEL CASTRO RUZ

1 aprilie 2012

adaugă un comentariu

*