SCRISOARE CĂTRE OBAMA DIN PIRINEI

fiveheroes

Jacqueline Roussie
Martianos

Peste câteva zile se vor face 14 ani de închisoare! Acești bărbați viteji nu pot face nimic în asemenea condiții. LIBERTATE PENTRU CEI CINCI!

Septembrie 2012
Dlui. Președinte Obama
The White House
1600 Pennsylvania Avenue N.W.
Washington DC 20500

Domnule Președinte,

Abia v-am trimis ”Scrisoarea  din august”, când am aflat despre includerea Cubei pe lista ”statelor care patronează terorismul internațional”, anunțată de Departamentul de Stat.

În Franța, toți școlarii învață fabula lui Jean de La Fontaine ”Lupul și mielul”. În această fabulă, lupul îl acuză pe miel de toate relele de pe pământ înainte să-l devoreze pe inocentul animal. Cinismul Guvernului Dv. Este comparabil cu cel al lupului. Este țara pe care o conduceți, Domnule Președinte,  cea care  deține, de generații întregi, recordul absolut de terorism în lume!

În fiecare lună, de la alegerea Dv., vă scriu în numele prietenilor din Monein despre cei Cinci cubanezi Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Ramon Labanino și Rene Gonzalez,  ca să vă cerem să-i eliberați. Cei Cinci au fost condamnați sever pentru că au luptat contra terorismului din Statele Unite  contra țării lor. Acest terorism de stat a ucis 3 478 de cubanezi și a lăsat 2099 de mutilați pe viață.

Embargoul pe care-l mențineți contra Cubei, în  ciuda dorinței majorității țărilor să se termine, este tot o formă de terorism.

La 3 iunie 1993, unul dintre compatrioții Dv., dl. Benjamin Spock, celebru pediatru a scris la întoarcerea sa din Cuba un articol publicat în New York Times în acești termeni: ”ce să credem despre un embargou care interzice alimentele și medicamentele pentru copii?” Mi-e rușine.”

Bruno Rodriguez Parrilla, Ministrul Relațiilor Externe al Cubei,  a dedicat, în 2011, votul de la Națiunile Unit contra embargoului, lui Guillermo Dominguez Diaz (16 ani), Ivis Palacio (18 ani), Randy Barroso Torres (17 ani) și Adrian Izquierdo Cabrera (12 ani), care au suferit operații și au petrecut luni de zile în ghips în paturile lor pentru că nu dispuneau de proteze pediatrice extensibile (endoproteze tumorale  extensoare), care se fabrică în Statele Unite sau  sub licență, și a mai dedicat votul și Mariei Amelia Alonso Valdes (2 ani), Damin Hernandez Valdes (4 ani) și Dayan Romayena Lorente (12 ani), care suferă de tumori ale sistemului nervos central și au nevoie de tratament cu Temodal care este american  și este protejat  de licență.

La 2 august, am aflat  că osemintele umane găsite în iunie în Argentina, la San Fernando, într-un butoi de ciment, fuseseră identificate.  Sunt rămășițele cubanezului Galanena Hernandez, funcționar al Ambasadei Cubei. În august 1976, în timpul dictaturii militare, acest om și colegul lui, cubanezul Jesus Cejas Arias, dispăruseră. Puțin după dispariția lor, Agenția ”Associated Press” a primit o scrisoare în care cei doi tineri cubanezi (26 și respectiv 22 de ani) explicau că ”dezertaseră de la ambasadă ca să se bucure de libertatea lumii occidentale”.

Realitatea era alta. Cei doi fuseseră sechestrați în sediul clandestin al Operațiunii Condor din Buenos Aires, centrul Automotores Orletti, înainte de a fi torturați și apoi asasinați cu sălbăticie.

Agentul CIA Michael Townley care lucra pentru DINA, poliția politică a Generalului Pinochet și compatriotul său de origină cubaneză Guillermo Novo Sampol, membru al sinistrei organizații CORU creată de Orlando Bosch, sosiseră special, primul din Chile, al doilea din Statele Unite,  pentru a-i interoga cu sălbăticie pe acești cubanezi.

Ce s-a întâmplat  după aceea, o știm, din nefericire. Eram în anul 1976, în plină desfășurare a Operațiunii Condor, și acești tineri  au fost numai două dintre victime, între atâtea altele ale acestei invenții  diabolice a CIA.

La două luni după asasinarea celor doi funcționari cubanezi, un avion cubanez al companiei Cubana de Aviacion a fost ținta unui atentat conceput de Orlando Bosch și Luis Posada Carriles, soldat cu 73 de morți.

Bosch a murit acum un an la Miami, ca cetățean liber, iar Posada Carriles  își petrece zilele liniștit în compania prietenilor Michael Townley și Novo Sampol, sub soarele Floridei. Cei Cinci nu sunt încă liberi. Patru dintre ei continuă să fie în închisoare, iar al cincilea, Rene Gonzalez se află în libertate condiționată în Statele  Unite.

Scopul eliberării condiționate este de a-i ajuta pe foștii deținuți să se reintegreze social. Rene Gonzalez este în pericol în Statele Unite, pentru el, orice viață socială este imposibilă, totuși Administrația Dv. i-a respins cererea de a se întoarce în Cuba…Și i-a respins din nou viza pentru soția lui care nu-l poate vizita!

Gerardo Hernandez, condamnat la închisoare pe viață, a prezentat de curând o nouă cerere de apel colateral în care denunță neregulile procesului. Oare cererea lui  va fi înțeleasă de aceeași judecătoare care l-a condamnat deja cu asemenea sentință?

Condorul continuă să bântuie!Speram, Domnule Președinte, după alegerea Dv., să vă vedem cum întoarceți pagina definitiv al acestui timp nedemn și să începeți noi relații cu vecinul apropiat, Cuba.

Aveți o ocazie de aur, posibilitatea unui gest de reciprocitate umanitară care i-ar permite lui Alan Gross să se întoarcă în Statele Unite și Cei Cinci să ajungă în Cuba. Nu este prea târziu pentru un asemenea act care ar face onoare Premiului Nobel primit de Dv.

Sperând într-un asemenea gest, primiți, Domnule Președinte,  expresia sentimentelor mele umaniste cele mai sincere.

Jacqueline Roussie
64360 Monein (France)

Copii pentru: Doamnele Michelle Obama, Nancy Pelosi, Hillary Clinton, Kathryn Ruemmler, Janet Napolitano, Domnilor Harry Reid, Eric Holder, John F. Kerry, Pete Rouse, Donald Rick Scott și Charles Rivkin, Ambasador al S.U.A. în Franța.

*Jacuqeline Roussie este profesoară pensionată și membru al Comitetului pentru Eliberarea Celor Cinci.

adaugă un comentariu

*